avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune - legile carei tari?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune - legile carei tari?

Buna ziua!
Cazul cand o persoana care a trait in alta tara (UE) moare: este adevarat ca cei apropiati pot alege intre legislatia acelei tari sau a Romaniei, pentru a se face succesiunea? Persoana are dubla cetatenie.
Va multumesc foarte mult!
Aceste succesiuni sunt succesiuni cu elemente de extraneitate, daca defunctul nu a avut Decat cetatenie straina obligatoriu se dezbate intai in strainatate, daca defunctul a abut dubla cetatenie si a decedat in strainatate avand bunuri si acolo si aici, trebuie dezbatuta succesiunea si acolo in Tara respectiva si in Romania, avand la baza transcrierea certificatului de deces. Competenta avand o notarul din circmscriptia judecatoriei unde defunctul a avut ori bunurile imobile sau bunuri mobile daca imobile nu.
Am prezumat ca defunctul avea doar cetatenie romana. In acest caz nu exista un conflict intre cele doua articole, amintite in mesajul meu anterior?
Daca are numai cetatenie romana competenta este a notarului din Tara , chiar daca decesul a avut loc in strainatate.
Asta spuneam mai sus...adica per a contrario....
Am inteles ce spuneati, dar art. 2633 zice altceva... Va intrebam din dorinta de a elucida problema. Intamplarea face ca si acum cateva zile am avut o discutie cu cineva pe aceasta tema.
Art 2633 zice ca mostenirea este supusa legii statului unde defunctul avea resedinta obisnuita.
Daca avem dubla cetatenie si de cujus avea resedinta in strainatate , neexistand testament prin care acesta sa aleaga legea care va guverna mostenirea sa, mostenirea se va dezbate dupa legea statului unde a avut resedinta obisnuita. Daca acesta are si bunuri in Romania, cu certificatul eliberat de autoritatea competenta din statul respectiv , cu certificatul de deces transcris , se va dezbate si in Romania , respect and cotele si mostenitorii deja stabiliti in acel certificat de mostenitor emis in strainatate.
Daca de cujus avea dubla cetatenie si resedinta obisnuita in Romania se va dezbate in Romania pt bunurile din Romania.
Daca de cujus avea numai cetatenie romana dar a decedat in strainatate, se transcrie certificatul de deces emis de autorit strain si se dezbate in Romania dupa legea romana.
Daca de cujus avea alta cetatenie Decat cea romana dar avea bunuri in Romania, se dezbate de notarul roman succesiunea pt bunurile din Romania in baza unui certificat de mostenitor ems de Aut competenta din Tara unde isi avea resedinta obisnuita, cu certificatul de deces tradus si apostilat sau nu depinde de caz.

Alte discuții în legătură

Succesiune - cum sa procedez in acest caz? Antoba Antoba Buna ziua, Tatal meu a decedat in februarie anul acesta. Era plecat definitiv din tara in 1976 si stabilit actualmente in SUA cu cetatenie americana. In ... (vezi toată discuția)
Succesiune minori fara cetatenie romana gabzol gabzol Buna ziua, Cumnata mea traieste in Ungaria avand 2 fete gemene de 14 ani, cumnatul a decedat in urma cu 3 ani, avand ultimul domiciliu in Budapesta. ... (vezi toată discuția)
Mostenire Haan D. Aniko Haan D. Aniko Un cetaten olandez si sotia au construit o casa in urma cu 25 ani in Romania. Casa este pe numele lor iar terenul pe numele unei cetatean român. Domnul a ... (vezi toată discuția)