avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... este posibila plata cass pentru un asociat ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

este posibila plata cass pentru un asociat unic,administrator fara contract de munca ?

Va rog sa ma lamuriti si pe mine daca este posibil ca un asociat unic, fara contract de munca si retributie, sa fie obligat de catre cass sa plateasca pe ultimii 5 ani asigurarea, chiar daca in 4 ani ( din ultimii 5) societatea nu a avut profit si niciodata nu s - au platit dividende...Doresc un raspuns mai argumentat decat trimiterea la citit legea deoarece " ei " o interpreteaza. Va multumesc, Serrafima.
Cel mai recent răspuns: Smart Contab Expert S.R.L. , Contabil 15:39, 25 Februarie 2009
Poate a avut un contract de asigurari vreodata, ca unic asociat si si-a stabilit o indemnizatie fixa.Sau pate are nevoie acum sa fie asigurat si i se cere stagiul de cotizare din urma.Cum are de plata?a primit vreo somatie, ceva?
serrafima a scris:

...Doresc un raspuns mai argumentat decat trimiterea la citit legea deoarece " ei " o interpreteaza. Va multumesc, Serrafima.

Raspunsul se poate da, numai daca se cunosc toate datele problemei. Cum prezentati problema se bajbaie, asa ca multumiti-va cu citate din legislatie.
E un "chestie” care se practica... (?!) Nu inteleg de ce... si as vrea sa pricep.
Am intalnit doua cazuri:
1. pt un tanar in varsta de 25 de ani – care in anul cand a terminat liceul a plecat in strainatate (fara a avea contract de munca) – i s-a cerut mamei sale, care dorea sa incheie pt acesta un "contract de asigurare”, sa achite retroactiv incepand din primul an dupa ce fiul a terminat liceul...
2. o doamna in varsta de 30 de ani (care muncise vreo 2 ani dupa terminarea liceului!) a vrut sa incheie un asemenea contract si i s-a cerut sa achite retroactiv pt 7 ani!
Ambele persoane au renuntat la contracte.

Asemenea "pretentii” au fost formulate si pt contract individual "sanatate” si pt "pensii”...

La intrebarea "de ce?” li s-a raspuns: "asa e legea”. Care ar fi aceasta lege? Nu toti cetatenii isi pot permite achitarea sumelor respective...
Multumesc oricui are – macar – un posibil raspuns.

In al doilea rand, va rog sa ma lamuriti: daca persoana care candva a muncit, dar acum nu mai munceste (pt ca nu vrea, sa zicem...) ar putea fi obligata sa plateasca asemenea "cotizatii”?
Multumesc.
Nu poate fi obligata, nu este asigurat si, gata.Problema intervine in momentul cand vrea sa fie asigurat, atunci e prins omul la"inghesuiala"cum se spune.
Multumesc.
Evident, intrebarea care urmeaza e... perfect retorica: de ce ar trebui sa fie obligata la plata retroactiv?
In mod firesc ar trebui sa plateasca fiecare din momentul in care incheie respectivul contract si, poate, ar fi mai multi cei care ar incheia individual aceste contracte... (doar eu cunosc 4 persoane - incluse si cele 2 date ca exemplu - care au renuntat pt ca nu au atatia bani)... Mai ales in cazul pensiilor! Cine nu plateste nu beneficiaza de pensie la vremea cand o fi sa fie - daca mai apuca... Uff!

Alte discuții în legătură

Obligatii administrator zolysoftsolutions zolysoftsolutions Buna, S-a infiintat un SRL cu un asociat unic. Asociatul este si administratorul firmei prin act constitutiv. Firma nu e microintreprindere si va plati ... (vezi toată discuția)
Despre cotizarea pentru pensie atunci cand nu ai venituri costel01 costel01 Buna ziua.Sant o persoana fara venit,neavand un loc de munca din cauza unor probleme de sanatate mai vechi si as dori sa cotizez o anumita suma de bani pentru ... (vezi toată discuția)
O problema cu casa de asigurari de sanatate adrian85 adrian85 Buna ziua am si eu o intrebare in legatura cu o problema...prietena mea a fost internata in spital anul trecut in luna noiembrie pentru o problema ... (vezi toată discuția)