avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... este posibila plata cass pentru un asociat ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

este posibila plata cass pentru un asociat unic,administrator fara contract de munca ?

Va rog sa ma lamuriti si pe mine daca este posibil ca un asociat unic, fara contract de munca si retributie, sa fie obligat de catre cass sa plateasca pe ultimii 5 ani asigurarea, chiar daca in 4 ani ( din ultimii 5) societatea nu a avut profit si niciodata nu s - au platit dividende...Doresc un raspuns mai argumentat decat trimiterea la citit legea deoarece " ei " o interpreteaza. Va multumesc, Serrafima.
Cel mai recent răspuns: Smart Contab Expert S.R.L. , Contabil 15:39, 25 Februarie 2009
trope_doi a scris:

Multumesc.
Evident, intrebarea care urmeaza e... perfect retorica: de ce ar trebui sa fie obligata la plata retroactiv?
In mod firesc ar trebui sa plateasca fiecare din momentul in care incheie respectivul contract si, poate, ar fi mai multi cei care ar incheia individual aceste contracte... (doar eu cunosc 4 persoane - incluse si cele 2 date ca exemplu - care au renuntat pt ca nu au atatia bani)... Mai ales in cazul pensiilor! Cine nu plateste nu beneficiaza de pensie la vremea cand o fi sa fie - daca mai apuca... Uff!

Uitati, stimata colega, de ce nu pot eu sa ma duc la birou: trebuie sa va raspund, referindu-ma strict la "pensii"!
Glumesc, desigur!

Conform art. 6 ind. 1, alin. (4) din Legea 19/2000, "contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii".

Prin urmare, casa de pensii poate solicita efectuarea unor plati retroactiv numai daca exista deja un contract incheiat si inregistrat.
Multumesc tuturor celor care s-au straduit sa - mi raspunda.Din pacate aseara nu am mai avut acces la calculator si nu am putut reintra in discutie. Situatia sta in felul urmator : am fost 20 de ani contibuabil la asigurari de sanatate si la celelalte) in calitate de angajat , pana in 1998, cand am iesit din sistem ca urmare a disponibilizarilor. In 2000 am infiintat un srl ( micro, ulterior) cu un singur angajat, la care sunt si administrator. Angajatului i-am platit, foarte disciplinat, toate contributiile; la fel s-a intamplat cu toate darile si taxele catre stat. Nu am incasat niciodata dividente, nu am contract de salarizare, nu am incasat salariu. Am fost ajutata de familie pentru trai. Anul acesta avand un mic profit m - am gandit ca pot incepe sa-mi platesc si mie asigurarea de sanatate cat si cea de pensie pentru a ma incadra, la pensie, cu contributia obligatorie, iar la sanatate, doamne - fereste, de-o fi vreodata un caz grav . Mentionez ca nu sunt bolnava, am analize de sanatate bune. La pensii nu - i problema, asa cum a spus cineva mai sus; cat platesti ai, cand nu mai platesti nu mai ai...dar la sanatate, cand i - am explicat domnului de la ghiseu toate acestea si ca nu mi se pare normal ca sa pretinda, de la cineva care nu a inregistrat venituri impozabile, contributie retroactiva si cu penalitati ...mi - a raspuns ca nu - i pasa ca nu am avut profit, venit, (bla, bla,bla) eu ca unic asociat trebuia sa platesc, asa spune legea si ca fiind vorba de o suma mare ma vor ajuta sa o platesc in rate...am ramas muta si nici nu am mai intrebat cat de mare sa fie suma pretinsa. Daca as avea venituri mari, sincer, as plati - o sa scap de belea fara batai de cap...dar nu am. Ma gandesc cum sa intru in sistem gasind o alternativa; sa mai pun un asociat si sa ma angajeze ? Ce ma sfatuiti? Multumesc, Serrafima.
si ca unic asociat puteti sa va faceti contract de munca la propria firma.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatii administrator zolysoftsolutions zolysoftsolutions Buna, S-a infiintat un SRL cu un asociat unic. Asociatul este si administratorul firmei prin act constitutiv. Firma nu e microintreprindere si va plati ... (vezi toată discuția)
Despre cotizarea pentru pensie atunci cand nu ai venituri costel01 costel01 Buna ziua.Sant o persoana fara venit,neavand un loc de munca din cauza unor probleme de sanatate mai vechi si as dori sa cotizez o anumita suma de bani pentru ... (vezi toată discuția)
O problema cu casa de asigurari de sanatate adrian85 adrian85 Buna ziua am si eu o intrebare in legatura cu o problema...prietena mea a fost internata in spital anul trecut in luna noiembrie pentru o problema ... (vezi toată discuția)