avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1335 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intrebare legata de somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intrebare legata de somaj

Am si eu o nelamurire.
Un prieten a fost concediat de la locul de munca in baza art. 61.
Vrea sa stie daca in acest caz beneficiaza de somaj?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:30, 25 Februarie 2009
Nu, pt somaj se desface cu art 65 alin 1, codul muncii LG 53/2003, cauata pe google
Art. 61 din Codul Muncii reglementeaza cazurile cand concedierea este datorata unor motive care tin de persoana salariatului. Deci, nu va putea beneficia de ajutor de somaj.
Ce anume a facut prietenul dvs. de a fost concediat?
Nu numai ca urmare a desfiintarii postului se poate beneficia de somaj , ci ca urmare a incetarii raporturile de munca pentru motive neimputabile salariatului - in temeiul art. 56 lit. a), b), c), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii.
Deci daca desfacerea CIM a fost facuta in baza art 61 lit c) sau d) si indepliniti si conditai de a fi muncit minim 12 luni din ultimele 24 de luni , beneficiati de somaj.
madeinscocklandtm a scris:

Am si eu o nelamurire.
Un prieten a fost concediat de la locul de munca in baza art. 61.
Vrea sa stie daca in acest caz beneficiaza de somaj?
Multumesc!

Daca a fost concediat in baza art.61 lit.c si d C.mun. poate beneficia de indemnizatia de somaj, daca sunt indeplinite si celelalte condtii prevazute de lege.
Daca a fost concediat in baza art.61 lit.a, d si e C.mun. nu va putea beneficia de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca am 12 luni vechime si imi dau demisia beneficiez de somaj? mychelyne mychelyne Buna seara, am o nelamurire in privinta conditiilor care trebuie indeplinite pentru a beneficia de somaj. Lucrez de 1 an si ceva si acum vreau sa plec prin ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de somaj florylen florylen Daca am contract pe perioada nedeterminata, dar sunt in proba de lucru pentru o luna de zile si la incheierea perioadei de proba renunt la a continua mai ... (vezi toată discuția)
Beneficiar ajutor somaj ANDRIES adriana ANDRIES adriana Un salariat si-a incetarea contractul individual de munca cu acordul partilor Art.55 lit.b Codul Muncii, deocamdata nu si-a gasit un loc de munca poate el ... (vezi toată discuția)