avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Renuntare la judecata - circuit document
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Renuntare la judecata - circuit document

Buna ziua,

Bunica a deschis un proces la Judecatoria sec. 1, mentionez ca bunica are 83 de ani si sta in Pitesti. Primul termen de judecata va fii pe 23.04.2013.
Intre timp bunica s-a rasgandit si vrea sa renunte la proces.

Cum se poate depune/ si de cine o cerere de renuntare la judecata. O cerere facuta in fata unui notar ar ajunge pe care sa o depun eu la registratura? In asa fel in cat sa nu fie nevoita sa vine pana in Bucuresti pentru proces.
Cum se poate recupera taxa de timbru platita?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Elena1313 , utilizator 11:58, 9 Aprilie 2013
Reclamantul (bunica) poate renunta la judecata , fie verbal in sedinta de judecata, fie prin cerere scrisa, care nu este nevoie sa fie data in fata notarului, ci poate fi facuta personal sau prin mandatar cu procura speciala .
Avand in vedere ca in cazul dv. renuntarea la judecata intervine dupa ce cererea de chemare in judecata a fost comunicata paratului,instanta, la cererea paratului il va obliga pe reclamant la cheltuielile de judecata pe care paratul le-a facut.
In ceea ce priveste restituirea taxei de timbru,renuntarea la judecata nu este una dintre situatiile prev de art. 23 din L.146/1997 in care taxa de timbru poate fi restituita.
Prin urmare, bunica sa redactee un inscris sub semnatura privata prin care sa arate instantei ca nu doreste sa se mai judece,in cauza ce formeaza obiectul dosarului nr............, cu termen la data de.........solicitand instnatei sa ia act de prezenta cererea de renuntare la jduecata formulata in temeiul disp. art.406 c pr.civ.
Odata formulata cererea, expediati-o pana la termen,cu confirmare de primire, pe plic si pe confirmare sa indicati pe langa datele instantei si numarul de dosar.
Buna ziua,

Multumesc pentru raspuns.

Mai am o intrebare. Unchiul (in numele bunicii) a vorbit cu un avocat pentru intocmirea actelor necesare deschiderii procesului impotriva mamei mele si reprezentare in instanta.
Nu cunosc acest avocat si nu am vb. cu el niciodata. Nu stiu daca mai are pretentii banestii de la bunica si daca ele ar putea fi solicitate si mandatarului.
Dar ceea ce ma intereseaza este altceva, in cazul in care in locul bunicii vine o persoana cu procura speciala si apare si avocatul (angajat de unchiul meu pentru bunica) nu se creeaza un conflict de interese intre cei doi?
avocatul - pentru a o reprezenta in process;
mandatarul - cu procura pentru a inchide procesul.


PS: Mentionez ca eu si parintii mei nu vorbim cu unchiul si familia lui. Ei fiind cei care au incurajat-o pe batrana sa deschida procesul. Batrana nu poate sa ne dea informatii pentru ca nu stie.


Multumesc anticipat,
Daca exista avocat in cauza, atunci comunicati-i dansului intentia de renuntare la judecata a buniciii si acesta se va conforma ,actionand in consecinta.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Răzgândire cu privire la divorț. cum se procedează pentru a renunța la acțiune? ISeeVoices ISeeVoices Buna seara, Daca am bagat cerere de divort la tribunal si dupa ceva timp, inainte de a se pronunta, m-am razgandit care sunt pasii care trebuie urmati ... (vezi toată discuția)
Doresc sa intreb daca pot face o intelegere(impacare) cu partea ... Alexandru8543 Alexandru8543 Doresc sa intreb daca pot face o intelegere(impacare) cu partea care m-a dat in judecata fara plata altor despagubiri? Procesul nu a ajuns pe rol insa cel care ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la judecata Gheorgheni Alina G Gheorgheni Alina G Renuntarea la judecata se poate face fara a plati taxa judiciara de timbru? (vezi toată discuția)