avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cerere de chemare in judecata!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cerere de chemare in judecata!

As dori sa-mi precizati de ce este necesar sa insesrez in cererea de chemare in judecata formula :"In dovedirea actiunii mele inteleg sa folosesc proba cu inscrisuri, martori, expertize etc."? Care ar fi riscul neutilizarii acesteia ? Daca utilizez aceasta formula si in realitate nu am martori , instanta ma va obliga sa precizez daca am sau nu martori? Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:57, 25 Februarie 2009
calandrino21 a scris:

As dori sa-mi precizati de ce este necesar sa insesrez in cererea de chemare in judecata formula :"In dovedirea actiunii mele inteleg sa folosesc proba cu inscrisuri, martori, expertize etc."? Care ar fi riscul neutilizarii acesteia ? Daca utilizez aceasta formula si in realitate nu am martori , instanta ma va obliga sa precizez daca am sau nu martori? Va multumesc frumos!

Desfasurarea procesului civil este guvernata de principiul disponibilitatii.
De asemenea, art. 1169 Cod civil arata ca cel ce face o propunere inaintea judecatii trebuie sa o dovedeasca.

Altfel spus, dvs., reclamantul, trebuie sa dovediti ceea ce scrieti in cererea de chemare in judecata prin orice mijloace de proba.
Nu sunteti obligat, daca nu aveti martori, sa propuneti si aceasta proba.

Daca veti utiliza aceasta "formula" si nu aveti martori, instanta va pune in discutia partilor aceasta proba. Daca instanta va admite administrarea sa, va va solicita sa depuneti lista cu martori cu 5 zile inaintea urmatorului termen de judecata, sub sanctiunea decaderii din aceasta proba. Daca va respinge administrarea probei cu martori, veti administra celelalte probe incuviintate de catre instanta.
Ati preluat formula probabil , dupa un model de actiune. Este necesar sa specificati doar mijloacele de proba pe care le aveti si pe care intentionati sa le utilizati, sau cele care sunt necesare si utile solutionarii cauzei. Pe de alta parte daca in actiune mentionati un mijloc de proba si apoi nu apelati la el , nu se intimpla absolut nimic. Probele se propun la primul termen de judecata si se incuviinteaza de instanta.
In drept nu exista nici o formula sacramentala necesara de inserat in cererea de chemare in judecata.
Pentru ca nici o cerere de chemare in judecata nu seamana cu alta.

Unele lucruri insa trebuiesc scrise, indiferent sub ce forma, si din pricina asta au ajuns sa semene cu niste "formule". (nu numai pentru nespecialisti, dar chiar si pentru unii "cunoscatori" care au invatat dreptul ca lautarul dupa ureche)
Apropos: declaratia martorului, iar nu martorul (scris prin "formule"), constituie mijlocul de proba. Martorul Ion e doar...o persoana care a luat cunostinta de anumite fapte concludente pentru solutionarea clauzei.

Nu conteaza cum le scrieti (puteti sa scrieti pur si simplu cuvantul probe urmat de doua puncte si insiruirea lor cu virgula intre ele) dar cererea e bine sa cuprinda si aratarea dovezillor/probelor prin care voiti sa va dovediti pretentiile.
De ce? Pentru ca exista riscul ca omul sa se impidice pe scari si sa nu ajunga la prima zi de infatisare ...si ce bine era daca erau scrise. (asta ca sa ma exprim mai neaos si nu in reguli de prin carti)

Nu orice poate fi dovedit prin declaratiile martorilor. Ca atare, e posibil ca partea sa ceara, iar judele (fata de opozitia celeilalte parti) sa nu incuviinteze proba. (asta depinde de obiectul litigiului si spre ce se tinde cu aceasta dovada).
De asemenea, partea care a propus o proba, chiar admisa de instanta, poate sa renunte la ea. (ceea ce va interesa pe dvs.).
Sau judecatorii pot sa ordone din oficiu administrarea probelor pe care le considera necesare, chiar daca partile se impotrivesc.
Sunt multe de spus in materie de probe si e riscant sa ne ghidam dupa "formule".
Putem sa avem "mama dreptatii", dar in instanta sa "murim" linistiti cu "dreptatea in mana", daca nu stim cu ce, cand si in ce fel sa dovedim asta. Si formulele nu ajuta.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Februarie 2009
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Martori mincinosi anelusca anelusca Cum dovedesc ca, doi martori nu spun adevarul, in sensul ca nu au fost acolo si nu au vazut, iar daca au fost in apropiere nu reda intocmai adevarul.Mentionez ... (vezi toată discuția)
Cererea reconventionala - mijloace de proba IancuV IancuV la intocmirea cererii reconventionale trebuie sa trec solicit incuviintarea urmatoarelor probe.Pot trece martori fara a fi numiti acestia intrucit in acest ... (vezi toată discuția)
Cand nominalizez martorii? andabej andabej Am introdus o actiune pe drept comun si am cerut si aprobarea probei cu martori. Era necesar sa trec si numele martorilor pe care ii am in vedere. Eu m-am ... (vezi toată discuția)