calandrino21 a scris:
As dori sa-mi precizati de ce este necesar sa insesrez in cererea de chemare in judecata formula :"In dovedirea actiunii mele inteleg sa folosesc proba cu inscrisuri, martori, expertize etc."? Care ar fi riscul neutilizarii acesteia ? Daca utilizez aceasta formula si in realitate nu am martori , instanta ma va obliga sa precizez daca am sau nu martori? Va multumesc frumos!
Desfasurarea procesului civil este guvernata de principiul disponibilitatii.
De asemenea, art. 1169 Cod civil arata ca cel ce face o propunere inaintea judecatii trebuie sa o dovedeasca.
Altfel spus, dvs., reclamantul, trebuie sa dovediti ceea ce scrieti in cererea de chemare in judecata prin orice mijloace de proba.
Nu sunteti obligat, daca nu aveti martori, sa propuneti si aceasta proba.
Daca veti utiliza aceasta "formula" si nu aveti martori, instanta va pune in discutia partilor aceasta proba. Daca instanta va admite administrarea sa, va va solicita sa depuneti lista cu martori cu 5 zile inaintea urmatorului termen de judecata, sub sanctiunea decaderii din aceasta proba. Daca va respinge administrarea probei cu martori, veti administra celelalte probe incuviintate de catre instanta.