avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Faliment-Posibilitate suspendare CIM in perioada de ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Faliment-Posibilitate suspendare CIM in perioada de preaviz

Buna ziua,
am nevoie de ajutor cu urmatoarea speta:
SC X a intrat in faliment (dupa reorganizare), avand in momentul de fata 50 salariati.
Lichidatorul judiciar va desface CIM ale salariatilor, cu preavizul prevazut de lege.
Problema este ca SC X nu are bunuri/disponibilitati suficiente pentru acoperirea salariilor si a contributiilor salariale aferente acestei perioade de preaviz (si nu vor exista fonduri suficiente nici dupa efectuarea lichidarii propriu-zise).
Ce ma intereseaza sa aflu este daca exista vreo posibilitate legala de a suspenda contractele de munca pe durata preavizului, pentru ca societatea sa nu se mai incarce cu aceste datorii despre care se stie sigur ca nu vor putea fi achitate. Ori, daca nu este posibila suspendarea CIM, ce alta solutie exista?
In rezumat, problema este simpla: trebuie desfacute CIM - trebuie acordat preaviz - se nasc datorii catre salariati si bugete - nu sunt si nu vor fi bani. Solutia in schimb nu este simpla, cel putin nu pentru mine, motiv pentru care apelez la ajutorul dvs. si va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: TI5555 , utilizator 13:25, 7 Aprilie 2013
Din pacate legea 85/2006 privind procedura insolventei, cu modificarile si completarile ulterioare prevede faptul ca administratorul judiciar/licgidatorul pot concedia salariatii unei societati intrate in insolventa fara a mai avea obligativitatea parcurgerii formalitatilor ref.la concedierea colectiva, dar cu respectarea termenelor de preaviz.
Salariatii vor fi inscrisi la masa credala cu totalul salariilor restante la data dechiderii procedurii
Pentru recuperarea salariilor restante, salariatii pot apela la Fondul de garantare a creantelor salariale,obtinand prin aceasta o plata partiala a salariilor restante
Creantele salariale acoperite prin acest fond se intind pe max 3 luni anterioare lunii in care se solicita,iar cuantumul acestora nu poat depasi 3 salarii medii brute p economie per salariat.
TI5555 a scris:

.....
Ce ma intereseaza sa aflu este daca exista vreo posibilitate legala de a suspenda contractele de munca pe durata preavizului, pentru ca societatea sa nu se mai incarce cu aceste datorii despre care se stie sigur ca nu vor putea fi achitate. Ori, daca nu este posibila suspendarea CIM, ce alta solutie exista?
....

Suspendarea unilaterala a c.i.m. din initiativa angajatorului nu exista in acest caz ... singura posibilitate de a nu va mai incarca cu drepturi salariale de plata este acordarea unui CFP pe perioada de preaviz ... insa in acest sens, va trebuie obtinut acordul salariatilor ...
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare salariu alexi alexi Buna ziua ,sper ca am ales corect acest forum si sper sa ma puteti sfatui cum sa-mi recuperez salariul aferent ultimelor trei luni lucrate intr-o firma care a ... (vezi toată discuția)
Intoarcere salariata din cic - firma in insolventa BRATU ALINA BRATU ALINA Buna ziua, momentan sunt in concediu crestere copil pana la data de 10.03.2020. Firma la care trebuie sa ma reintorc este in insolventa, eu sunt singura ... (vezi toată discuția)
Recuperare restante salariale sorsil sorsil Acum o luna am fost disponibilizat. Ulterior, societatea a intrat in procedura de insolventa.In acest caz,cum pot sa-mi recuperez restantele salariale pe ... (vezi toată discuția)