avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intoarcere salariata din CIC - firma in insolventa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intoarcere salariata din CIC - firma in insolventa

Buna ziua, momentan sunt in concediu crestere copil pana la data de 10.03.2020. Firma la care trebuie sa ma reintorc este in insolventa, eu sunt singura salariata care a ramas, bineinteles cu contractul suspendat pana la 10.03.2020. Care sunt obligatiile companiei fata de mine ? Ma pot trimite in somaj? Trebuie sa imi acorde preaviz ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:57, 11 Martie 2020
Da, va pot trimite in somaj ... sunt obligati sa va acorde preaviz.
Ultima modificare: Joi, 27 Februarie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
Ma puteti ajuta cu mai multe informatii, ma refer la baza legala in care se face incetarea contractului meu de munca, avand in vedere ca de firma se ocupa acum un lichidator judiciar. Eu fac cererea de revenire care societatea la care am CIM suspendat, si tot ei imi acorda preavizul si hartiile de incetare sau lichidatorul ?
Lichidatorul este cel care practic conduce firma, deci, prin el, la sediul firmei, daca in aceasta se mai afla cineva, veti primi preavizul si apoi veti fi trecuta in somaj. E posibil, in situatia descrisa, ca la sediul firmei sa nu mai fie nimeni, atunci trebuie sa mergeti la sediul lichidatorului judiciar, iar de acolo veti primi documentele necesare inscrierii la somaj. Daca mai aveti de incasat sume de bani de la angajator sunteti trecuta in tabelul de creanta al salariatilor (sunteti un ”creditor privilegiat”), acele venituri le veti putea obtine insa si de la somaj, din acel fond de garantare a creantelor salariale. Deci, lichidatorul judiciar este cel care va poate emite documentele necesare somajului.
Cererea de revenire se face catre societatea la care ati CIM suspendat, si tot ei va elibereaza acetele necesare pentru somaj , prin lichidator.

Administratorul judiciar/Lichidatorul judiciar va acorda personalului concediat doar termenul legal de preaviz. În cazul în care sunt incidente dispozițiile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în ceea ce privește concedierea colectivă, termenele prevăzute de art. 71 și art. 72 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se reduc la jumătate.
Acum am aflat ca firma este in procedura de faliment ( fara hotarare pronuntata), se aplica aceleasi prevederi ? Rog ajutor

Alte discuții în legătură

Somaj dupa cic dana-iulia dana-iulia Buna ziua. Ma aflu in urmatoarea situatie: pe data de 18.02.2013 mi se termina concediul de crestere copil, iar firma la care am lucrat a intrat in insolventa ... (vezi toată discuția)
Concediu pt.cresterea copilului denyy10 denyy10 Ma aflu in concediu pt.cresterea copilului,intre timp am aflat ca firma a dat faliment,nu am fost anuntata in nici un fel...Problema este ca sunt insarcinata ... (vezi toată discuția)
Desfacere c.i.m insolventa Vioreld Vioreld Buna dimineata! Daca o societate aflata in insolventa decide desfiintarea unui post, care este procedura (preaviz normal sau se desface contractul conform ... (vezi toată discuția)