avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Numar persoane luate in calcul la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Numar persoane luate in calcul la intretinere

Am depus o cerere de scoatere de la plata cotelor la intretinere a doua persoane iar presedintele asociatiei de proprietari refuza sa o ia in consideratie pentru motivul ca acestea nu lipsesc din imobil timp de 15 zile calendaristice consecutiv din luna. Cosider ca este o interpretare abuziva a legislatiei. Ma puteti ajuta cu indicarea bazei legale?
Cel mai recent răspuns: HarasimFlorian , utilizator 23:06, 9 Aprilie 2013
Daca o persoana locuieste mai mult de 15 zile intr-o luna in condominiu trebuie trecuta la plata cheltuielilor pe persoana, daca o persoana este plecata 20 de zile consecutiv (10 intr-o luna si 10 in luna urmatoare), trebuie sa fie si presedintele asociatiei mai maleabil si sa scada persoanele in una din luni.

HG 1588/2007 Art. 17 r) stabiIeste cotele de participare pe persoana Ia cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul in cladire si pentru persoanele care Iocuiesc temporar, minimum 15 zile pe Iuna; stabileste perioada pentru care proprietarii, nespectiv chiriasii, pot solicita in scris scutirea de Ia plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe Iuna, conform hotararii adunarii generale;
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Aprilie 2013
ContSters241232, utilizator
In fond, daca se ia in considerare faptul ca nu consuma curent electric, gaze si salubrizare "consecutiv", asa cum intelege presedintele dv., de ce nu s-ar lua in calcul si daca persoanele lipsesc din apartament si pe sarite, dar cumuland in acea luna cele 15 zile legale? Nu stiu care este logica presedintelui dv., cert este un lucru:

- in textul legii nu exista cuvantul "consecutiv".
Intelegere trebuie sa fie din ambele parti. Si noi ne confruntam serios cu aceasta problema, insa pana la urma cum fiecare scara de bloc este separata total cu toate cheltuielile de intretinere, aceasta problema este mai intai ”dezbatuta” la fata locului - adica daca un proprietar face o asemenea cerere de scadere si lucrurile nu stau chiar asa ( ca lipseste 10 zile, mai vine 10 si apoi iar pleaca, adica o bulibaseala dintr-asta de ametit vecinii), atunci respectivul, mai intai va ”da socoteala” in fata vecinilor si apoi la asociatie, pentru ca cheltuielile de persoana privesc numai proprietarii din acea scara.
Asa cum dvs. solicitati scoaterea de la intretinere a doua persoane - motivele si interesul va apartin, tot asa si ceilalti vecini au motivele si interesul ca nr. de persoane la care se impart cheltuielile/persoana sa fie macar cel real.
Administratorul este la mijloc. Veniti dvs. si ziceti: veniti domnule la orice ora sa vedeti ca nr. de persoane este cel declarat... Cand te intalnesti cu vecinul cel vigilent, esti luat la rost ca de ce... asa si pe dincolo...
Din acest motiv am zis ca trebuie intelegere din ambele parti. Dvs. ati putea vorbi cu vecinii ca cele doua persoane care vin si pleaca tot la 10 zile din apartament sa fie considerate 1 persoana care locuieste permanent si care va fi trecuta in evidenta as. prop. Asa vad eu rezolvarea situatiei la dvs.
Scapati de discutiile in contradictoriu si cu vecinii si cu presedintele...

HarasimFlorian a scris:
Am depus o cerere de scoatere de la plata cotelor la intretinere a doua persoane iar presedintele asociatiei de proprietari refuza sa o ia in consideratie...

Concret ce ati solicitat in acea cerere?
Ati spus clar ca incepand cu data de... pana la data de..., in apartamentul X vor locui in loc de 5 persoane doar 3, sau ceva asemanator?
Spuneti-ne concret ce ati cerut ca sa nu ne dam cu presupusul si sa dam raspunsuri conform legislatiei in domeniu.

Problema este urmatoarea: Consumul de apa rece si calda este contorizat induvidual, asa ca nu intra in calculul cotei de intretinere pentru o persoana. In plus pe fiecare scara de bloc este montata o camera de supraveghere, deci se poate stabili cu precizie daca persoanele lipsesc. Cota parte pentru doua persoane intr-o luna nu depaseste suma de 30-40 lei. Diferendumul este legat de un principiu - nu este normal sa platesc pentru ce nu utilizez (gaze naturale , lift, cota parte gunoi menajer, etc.) In plus in legislatie nu este stipulat termenul consecutiv. In cerere am solicitat ca pe luna curenta sa fie luate in calcul mai putin doua persoane la apartamentul respectiv. Argumentul administratorului este ca HG 1588/2007 se refera la zile calendaristice - element pe care nu l-am gasit in documentul respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire cheltuieli persoana lipsa din localitate Elidor Elidor Buna seara si HRISTOS A INVIAT ! Am o urgenta si nu am timp sa rascolesc leg.230/2007 asa ca va intreb : [b]la cate zile consecutive de absenta din ... (vezi toată discuția)
Ln ce conditii se poate scoate o persoana de la intretinere? manuelasegal manuelasegal in ce conditii se poate scoate o persoana, de la intretinere bloc locuinte ?..15 zile calendaristice, aleatorii, intr-o luna sau 15 zile consecutive, intr-o ... (vezi toată discuția)
Scutire de la plata intretinerii pe perioada vacantei de 21 de zile CameliaBadea CameliaBadea Buna ziua, De Craciun am fost in vacanta impreuna cu sotul. Acasa nu a ramas nimeni timp de 21 de zile. Stiu ca legea permite in asemenea cazuri o scutire ... (vezi toată discuția)