avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... scutire de la plata intretinerii pe perioada vacantei ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

scutire de la plata intretinerii pe perioada vacantei de 21 de zile

Buna ziua,

De Craciun am fost in vacanta impreuna cu sotul. Acasa nu a ramas nimeni timp de 21 de zile. Stiu ca legea permite in asemenea cazuri o scutire de la plata intretinerii, dar nu mi-e clar in ce conditii.

Prin urmare, daca inca nu am facut cerere de scutire de la plata intretinerii inainte de concediu, dar stiu ca inca nu s-au facut listele cu sumele de platit pentru luna ianuarie, mai pot face cerere acum? Daca da, despre ce suma ar fi vorba?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 19:45, 22 Februarie 2017

Dar de ce nu stiti doamna cum se procedeaza in astfel de cazuri?
In primul rand, cererea de scutire trebuie intocmita inainte de plecarea efectiva din locuinta, deoarece mai sunt situatii in care as. prop. trebuie sa raporteze evidenta nr. de persoane (de exemplu la firma de salubritate);
Da, conform legii, daca sunteti plecati mai mult de 15 zile, puteti solicita scaderea de la costurile de intretinere pe persoane.
Cheltuielile pentru care sunteti scutita sunt:
- cheltuielile cu energia electrica;
- cheltuielile cu gazele naturale;
- cheltuielile cu evacuarea gunoiului menajer;
- alte cheltuieli care se repartizeaza pe nr. de persoane;
In principiu ati putea face cerere de scutire la plata a unor cheltuieli, daca listele pe Ianuarie nu s-au facut inca, deoarece se poate modifica numarul de persoane inca.

In practica, depinde de solicitudinea conducerii asociatiei pentru a trece peste aceasta intarziere.

In cazul scutirii, este vorba de cota la gaze (daca nu sunt contorizate individual), electricitate pentru spatiile si instalatiile comune (iluminat si lift, daca e cazul) si salubritate (gunoi).
E posibil sa mai fie vorba si despre diferentele de apa, daca se repartizeaza pe numar de persoane si de salariul femeii de serviciu, daca el se repartizeaza pe numar de persoane, desi ar fi gresit.

Pentru 1 persoana, asta ar fi in cca 20 - 25 lei numai pentru gaze, electricitate, gunoi.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Februarie 2017
elga50, moderator
conditia este sa faceti cerere si sa lipsiti 15 zile dintr-o luna calendaristica: daca din cele 21 de zile, 10 au fost in decembrie si 11 in ianuarie, nu beneficiati de nicio reducere.
Nu se stie. Chestia asta cu lipsa din apartament legat sau pe sarite intr-o luna intreaga, chiar daca perioada cuprinde partiale din 2 luni se aplica de la asociatie la asociatie in mod diferit.

In lege nu scrie nicaieri ca trebuie sa fie o luna intreaga de la 1 la 30 ale lunii, zice de o luna care poate fi de la 15 decembrie la 15 ianuarie.
r)stabileste cotele de participare pe persoana la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul in cladire si pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe luna; stabileste perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriasii, pot solicita in scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe luna, conform hotararii adunarii generale;

In lege scrie ca "conform hotararii adunarii generale".

Daca nu exista hot AG se intelege ca scutirea nu se aplica?

Parerea mea este ca nu se pot aplica 15 zile la 2 luni ptr ca s-ar intelege ca cele 15 zile se pot aplica si la 3 sau mai multe luni.

Legea nu zice nici daca zilele trebuie sa fie legate, deci omul poate sa fie prezent intr-o luna, o zi da, o zi nu.

In plus socotelile se fac pe luna si nu pe 2 luni.
Dar daca AG hotaraste sa se cumuleze 15 zile in 2 luni atunci treb respectata hotararea.

"Urmarirea" prezentei suspectului timp de 2 luni poate fi o incercare dificila chiar si pentru vecinii cei mai vigilenti!


Alte discuții în legătură

Lntrebare - plata sume avizier daca proprietarul e plecat din tara lucii67 lucii67 buna ziua,as dorii daca se poate sa ma lamuriti si pe mine,daca sunt plecat din tara pe o periada de 6 -9 luni, pe aceasta perioada cat lipsesc din tara, ... (vezi toată discuția)
Repartizarea pierderilor de apa la o asociatie de proprietari rody77 rody77 Buna ziua Am o intrebare legata de repartizarea pierderilor de apa la o Asociatie de proprietari. Cum se repartizeaza aceste pierderi? Pe numar de apartamente ... (vezi toată discuția)
Cote lunare SimonaBardea SimonaBardea Buna dimineata! 1. La un apartament sunt 0 persoane, nu este normal ca sa contribuie la plata cheltuielilor lunare, sal administrator, sal femeie serviciu , ... (vezi toată discuția)