avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare rata de esalonare datorii catre RADET
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare rata de esalonare datorii catre RADET

Buna ziua! Asoc noastra de proprietari are contract de esalonare a datoriilor acumulate catre furnizorul de apa calda si caldura, respectiv RADET Bucuresti. Primele rate s-au putut plati din recuperarea in urma unei executari silite a unui apart. Desi a existat AGP in care propr au fost de acord cu incheierea unui contract de esalonare, acum cand trebuie repartizata rata de esalonare pe lista de plata lumea nu mai vrea, motivand ca nu este legala repartizarea pe lista a ratei de esalonare. Administr nu a repartizat din prima luna a incheierii contractului rata de esalonare, ptr ca in sedinta de CE s-a hotarat sa se acopere cateva rate din banii veniti de la executarea apartamentului si astfel vor trece lunile de iarna si in primavara sa se repartizeze rata pe lista. Acum, locatarii nu mai sunt de acord cu ceea ce tot ei au hotarat la ultima AGP. Ce ar trebui sa facem? Presedintele si CE vor sa mearga la fiecare proprietar si sa solicite semnatura ptr ca nici dumnealor nu-si mai iau responsabilitatea ptr niste oameni asa de nehotarati. Cred ca cel mai bine era daca se repartiza din prima aceasta rata si nu se mai tinea cont ca e iarna si sunt intretinerile mari. Mentionez ca eram debransati de la RADET inaintea incheierii contractului de esalonare. Ratele astea care nu au fost repartizate li se pot impune administratorei si CE ? Exista chitante doveditoare ca aceste rate s-au platit si exista PV de CE in care s-au luat hotararile de mai sus.
Un domn jurist ne-a zis sa nu repartzam nimic sa ne sisteze iar apa calda si poate atunci isi vor da seama de ceea ce li se intampla. Dar asta inseamna ca fata de RADET suntem o administratie neserioasa. Ce ni se intampla ne depaseste pe toti cei din conducerea blocului ! Va multumim anticipat ptr orice fel de ajutor !
Cel mai recent răspuns: nikoleta_steliana , utilizator 15:10, 8 Aprilie 2013
In temeiul disp art 24 din L nr 230/2007
Hotararile adunarii generale a asociatiei de proprietari sunt obligatorii si pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenti la adunarea generala ,precum si pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociatiei de proprietari

Existand hotarare a adunarii generale exista temei legal pentru impunere si repartizare cote individuale esalonare datorie
Era temeinica aplicarea hotararii adunarii generale,astfel incat sa nu ridice suspiciuni metoda aplicata de comitetul executiv
Asociatia de proprietari nu detine fonduri suplimentare din care eventual sa acopere partial c/v debit ?
Asociatia mai are doar fond de rulment. Dar legea cere ca FR sa fie folosit doar ptr sustinerea facturilor.Am putea considera rata de esalonare ca si o factura? V-am spus : in momentul acesta suntem depasiti de situatie. Sa vedem care va fi raspunsul locatarilor maine in cadrul actiunii pe care o vom desfasura.Dupa chestionarea tuturor locatarilor vom vedea ce vom face. Ne este teama sa nu actioneze pe principiul turmei : daca primii nu vor fi de acord cu repartizarea ratei de esalonare...asa vor face si urmatorii! Maine va fi o adevarata provocare ptr conducerea blocului! Multumesc f mult ptr raspunsul dat!
Spuneti ca "a existat AGP in care propr au fost de acord cu incheierea unui contract de esalonare" ceea ce este foarte bine. E hotararea adunarii generale si trebuie sa fie pusa in practica.
Acum de ce spuneti ca "locatarii nu mai sunt de acord cu ceea ce tot ei au hotarat". Pai de unde stiti ca nu mai sunt de acord? Ati convocat dumneavoastra conducerea asociatiei o adunare generala unde i-ati mai intrebat inca odata?
Eu cred ca cei ce conduc asociatia gresesc cu acesta joaca de-a hotararile.
In acest fel chiar daca maine or sa fie toti proprietarii deacord cu repartizarea pe lista de plata a acestei esalonari, dumneavoastra, cei din conducerea asociatiei, tot nu o sa rezolvati problema pentru ca poimaine iar o sa vreti sa consultati poporul.

Hotararea luata de adunarea generala trebuie pusa in practica si-atat.
Prognosticul meu pentru maine daca-i "chestionati" este ca votul va fi negativ, majoritatea nu vor sa suporte aceste esalonari.
Ultima modificare: Duminică, 7 Aprilie 2013
Adriantot, moderator
Multumesc frumos Adriantot ptr raspuns, dae eu in postari am gresit ceva, care am inteles ca este foarte important. Pe vremea cand eram debransati de la Radet s-a convocat AGP ptr a se obtine acordul de incheiere a contractului de esalonare al datoriilor. La AGP nu s-a intrunit cvorumul si s-a convocat , peste cat cerea legea , Adunare Reconvocata. Atunci , cu cei 8 locatari care au venit si au votat ptr incheierea contractului si repartizarea ratei de esalonare pe lista de plata , presedintele si CE au avut obligatia sa incheie PV, sa consemneze hotararile luate in Adunarea Reconvocata. Aici e buba : restul locatarilor care nu au fost la Reconvocata au apostrofat conducerea blocului de o astfel de hotarare, totul a coincis cu primirea banilor de la apart.care fusese executat silit si acesta a fost motivul ptr care CE a hotarat sa nu repartizeze rata in lunile de iarna. Acum ca am inteles intreaga miscare...mi se pare ca oamenii chiar au procedat bine. Focul s-a reaprins cand la ,,radio coltul-blocului" s-a receptionat stirea ca din martie pe lista de plata va apare rata de esalonare. Imi pare rau ca fara sa vreau , prin glasul Dvs, am obtinut ,, aprecieri negative" la adresa unor oameni...care cred ca si-au asumat destul de mult responsalilitatea de a fi membri in CE al unui bloc unde locuiesc peste 300 de pers (suntem 130 apt). Ma repet : situatia ne depaseste ...iar daca oamenii se vor opune repartizarii acestei rate pe lista de plata...vom ramane iar fara ACM !
Oricim...eu multumesc anticipat tuturor care ne dau un sfat...sau o modalitate de a iesi din acest clinci! Eu gandesc sa marim fondul de rulment incepand cu lunile cand nu va mai fi caldura...dar ma tem ca pana atunci ne va sista Radet-ul furnixarea apei calde ! Vom vedea!
din pacate suntem intr-o situatie asemanatoare. inteleg ca ati incheiat un acord de plata cu Radet pt esalonarea datoriilor restante?. atunci nu s-a cerut un tabel cu semnaturi a 50+1 di proprietari?
daca AG Reconvocata s-a reconvocat conform legii, si daca din totalul celor 8 proprietari prezenti majoritatea a votat PRO , atunci adunarea e statutara, restul proprietarilor trebuie sa se supuna hotararilor. si da, stiu ca presiunea asupra conducerii e mare. noi vom da in judecata restantierii la ratele de esalonare . chiar am introdus ratele de esalonare in coloane distincte in listele de plata.

apartamentul acela s-a executat pt ce? pt datorii la intretinere?
daca da, eu consider ca parte din datoria la radet se datora si acelor restante. deci din acordul incheiat ar trebui scazuta suma platita din executarea apartamentului(la care se adauga penalitatile care au curs intre timp) iar suma rezultata impartita in mod egal la toate apartamentele. (noi am constituit un fond special de creditare a asociatiei de catre proprietari , cu mentiunea ca sumele platite se vor restitui proprietarilor pe masura recuperarii de la cei vinovati).

Alte discuții în legătură

Repartizare esalonare radet nikoleta_steliana nikoleta_steliana Buna seara! Inca o data va solicit ajutorul : in Adunare Generala Reconvocata s-a hotarat ca rata lunara din contractul de esalonare al datoriilor catre RADET ... (vezi toată discuția)
Repartizare sume pierdute in procese nikoleta_steliana nikoleta_steliana Buna ziua! Traiasca Avocat-Net care ne va ,,lumina\\" iarasi! Cu tot respectul, va relatez urmatoarea situatie : am avut procese pe rol cu 2 restantieri si ... (vezi toată discuția)
Debransare apa calda savu200 savu200 Buna ziua, Am si eu o intrebare, de aproximativ o luna in blocul in care locuiesc a fost sistata apa calda de catre RADET pe motiv ca 5 apartamente au ... (vezi toată discuția)