avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Permis conducere anulat pe viata - legalitate
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Permis conducere anulat pe viata - legalitate

exista in cp vreun art. care nu iti mai da dreptul de a mai da examen sau conduce autovehicule niciodata ? Care este acela daca exista . Multumesc
Cel mai recent răspuns: nikolos , utilizator 16:59, 7 Aprilie 2013
Codul penal,articolul 53,punctul 2: suspendarea unui drept se poate face pe o perioada de la 1 la 10 ani.
Prin urmare,cu toate ca PRM incerca sa introduca un nou articol -cu suspendarea pe viata a carnetului de condus in caz de intoxicatie alcoolica grava-deocamdata sunteti protejat de lege-carnetul se poate suspenda pe maximum 10 ani
Pe viata nu se poate suspenda permisul decat in ipoteza in care persoana ar fi condamnata la detentiune pe viata.In acest caz nu mai poate conduce din alte motive.
Nu cred ca proiectul PRM va avea succes in parlament.
Pe viata nu se poate anula, de principiu trebuie sa indepliniti conditile din OUG 195/2002 si HG 1931/2001,sau sa nu aveti in urma unei condamnari definitive o pedeapsa accesorie de a nu exercita de pilda profesia de sofer daca condamnarea a intervenit in urma exercitarii acestei meserii sau obligatia de a nu conduce in perioada termenului de incercare .Incercati sa fiti mai explicit, detaliati exact situatia in care va aflati pentru a evalua.
ART. 24*) OUG 195/2002
(1) Examinarea pentru obţinerea permisului de conducere şi eliberarea acestuia se realizează de către autoritatea competentă pe raza căreia solicitanţii îşi au domiciliul, reşedinţa ori rezidenţa normală sau, în cazul celor aflaţi la studii în România potrivit art. 23^1 alin. (1), de către autoritatea competentă pe raza căreia se află instituţia de învăţământ.
#M1
(2) Forma şi conţinutul permisului de conducere se stabilesc prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
#B
(3) În localităţile în care autoritatea competentă autorizează desfăşurarea cursurilor de pregătire şi susţinerea examenului pentru obţinerea permisului de conducere, acestea se pot organiza, la cerere, şi în limba minorităţii naţionale respective.
#M5
(4) În cazul cetăţenilor străini care îşi stabilesc domiciliul sau reşedinţa în România, precum şi al cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene care au rezidenţa normală sau care se află la studii în România, examinarea la proba teoretică pentru obţinerea permisului de conducere se poate efectua, la cerere, într-o limbă de circulaţie internaţională.
(5) Permisul de conducere este valabil 10 ani de la data eliberării. La schimbarea de către titular a numelui, în cazul pierderii, furtului ori al deteriorării, precum şi la expirarea perioadei de valabilitate, permisul de conducere se preschimbă fără susţinerea unui nou examen, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului internelor şi reformei administrative, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(6) Nu are dreptul să se prezinte la examen pentru obţinerea permisului de conducere persoana care a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau pentru o infracţiune de omor, lovire sau vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, produsă ca urmare a încălcării unei reguli de circulaţie, cu excepţia cazurilor când a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la art. 116 alin. (1).
#CIN

*) 1. Conform art. I pct. 8 şi art. IV din Legea nr. 203/2012 (#M17), începând cu data de 19 ianuarie 2013, la articolul 24, alineatele (1), (4) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
#M17
"ART. 24*)
(1) Examinarea pentru obţinerea permisului de conducere şi eliberarea acestuia se realizează de către autoritatea competentă pe raza căreia solicitanţii îşi au domiciliul ori reşedinţa sau, în cazul celor aflaţi la studii în România, de către autoritatea competentă pe raza căreia se află instituţia de învăţământ.
..........................................................................
(4) În cazul cetăţenilor străini şi al cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene care îşi stabilesc domiciliul ori reşedinţa în România sau, după caz, se află la studii în România, examinarea la proba teoretică pentru obţinerea permisului de conducere se poate efectua, la cerere, într-o limbă de circulaţie internaţională.
(5) Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere, pe categorii de vehicule, este următoarea:
a) 5 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv;
b) 10 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, Bl şi BE."
#CIN
*) A se vedea şi art. III din Legea nr. 203/2012 (#M17), articol reprodus în nota 2 de la sfârşitul textului actualizat.

#CIN
2. Conform art. I pct. 9 şi art. IV din Legea nr. 203/2012 (#M17), începând cu data de 19 ianuarie 2013, la articolul 24, după alineatul (5) se introduc trei noi alineate, alineatele (5^1) - (5^3), cu următorul cuprins:
#M17
"(5^1) În cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permiselor de conducere ori al schimbării numelui titularului, autorităţile competente eliberează, după caz, un duplicat a cărui valabilitate nu poate depăşi valabilitatea administrativă a documentului înlocuit sau alt permis de conducere.
(5^2) Eliberarea unui nou permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă se realizează la expirarea valabilităţii documentului, după efectuarea examinării medicale prevăzute la art. 22.
(5^3) În cazurile prevăzute la alin. (5^1) şi (5^2), eliberarea permiselor de conducere respective se realizează fără susţinerea unui nou examen, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I."

ART. 29 HG 1391/2006
(1) De la data aderării României la Uniunea Europeană, pentru a fi înscris la o unitate autorizată în vederea pregătirii teoretice şi practice pentru obţinerea permisului de conducere, solicitantul trebuie să facă dovada că este apt din punct de vedere psihologic.
(2) Înainte de a urma cursurile practice de învăţare a conducerii unui vehicul pe drumurile publice, solicitantul trebuie să facă dovada pregătirii teoretice, într-o unitate autorizată, în vederea obţinerii permisului de conducere.
#M1
(3) Pregătirea practică a persoanei prevăzute la alin. (2), în vederea obţinerii permisului de conducere valabil pentru oricare dintre categoriile A, B, BE şi subcategoriile A1 şi B1, se poate efectua şi de către un instructor auto autorizat în condiţiile legii, care a încheiat un contract cu unitatea autorizată în care solicitantul a efectuat pregătirea teoretică.
(4) Pot efectua cursurile practice de învăţare a conducerii unui vehicul pe drumurile publice şi persoanele care nu au încă vârsta minimă prevăzută de prezentul regulament pentru categoria sau subcategoria din care face parte vehiculul respectiv, dar nu cu mai mult de 3 luni înainte de împlinirea acesteia sau, dacă urmează cursurile unei instituţii de învăţământ preuniversitar cu profil auto, nu cu mai mult de 1 an înainte de împlinirea vârstei.
#B


INSTANTA DE FOND : IN BAZA ART 71 ALIN 2 CP SUNT INTERZISE INCULPATULUI DREPTURI CIVILE ART 64 LIT A TEZA 2 SI B CP DREPTUL DEA FI ALES IN AUTORIT. PUBLICE SAU functii electiv publice si dreptul de a ocupa functii implicand autorit. de stat .In baza art81 alint 1 cpa fost suspendata conditionat executarea pedepseipe o durata de X ani. In baza art 71 al. 5 cpp pe durata suspendarii cond. a executarii pedepsei inchisorii sa fie suspendata si executarea pedepsei accesorii. Se face recurs de catre parchet si se admite . In urma contopirii pedepselor art 31 alin 1 lit b cp aplica inculpat pedeapsa cea mai grea de X ani pe care o sporeste pana la X ani inchisoare . Majoreaza termenul de incercare la X ani , Mentine celelalte dispozitii din sentinta atacata . DEFINITIVA / Deci esta suspendare conditionata si va rog explicati-mi pot sa mai dau pt permis dupa un an ? si ce vrea sa zica fraza aceea : in baza art 71 al 5 cpp ............ ???? MULTUMESC

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amanarea aplicarii pedepsei Claudiu AA Claudiu AA Buna ziua , Ma aflu in urmatoarea situatie : In urma conducerii unui vehicul fara a poseda permis de conducere pentru nicio categorie ,am fost condamnat la ... (vezi toată discuția)
Conducere fara a poseda permis (ncp 335) padrians padrians Buna ziua, Am primit si eu sentinta asta , am rugamintea la dumneavoastra daca puteti sa imi traduceti mai pe Romaneste sentinta , si daca am terminat ... (vezi toată discuția)
Daca am furat din magazin si am cazier pot face scoala auto? larisuk1995 larisuk1995 buna ziua ma numesc Larisa Ioana si as avea si eu cateva intrebari: anul trecut am furat dintrun magazin eram minora si am dat o identitate falsa ......in ... (vezi toată discuția)