avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1026 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amanarea aplicarii pedepsei
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amanarea aplicarii pedepsei

Buna ziua ,

Ma aflu in urmatoarea situatie :
In urma conducerii unui vehicul fara a poseda permis de conducere pentru nicio categorie ,am fost condamnat la 10 luni de inchisoare cu amanarea pedepsei pe o perioada de 2 ani . Acest fapt este mentionat in cazierul judiciar insa nimeni nu imi poate da un raspuns exact cand pot sa urmez cursuriile unei scolo de soferi si/sau sustinerea examenului in vederea obtinerii permisului de conducere .
La serviciul de probatiune am inteles ca sunt persoane in aceasi situatie cu mine care urmeaza sa sustina examenul auto si ca legea nu interzoce acest lucru . Pe de alta parte consultandu-ma cu avocatul meu ,legea este neclara . Teoretic as putea face scoala si da examen . La serviciu de politie m-i s-a spus ca voi putea face scoala si sustine examenul la 6 luni de la data ramanerii definitive a sentintei . In alta ocazie acelsi serviciu de politie mi-a comunicat 1 an de zile. Ce este corect,ce sa cred sau cum sa procedez mai departe ? Legea nu imi interzice in mod normal sustinerea examenului sau urmarea cursuriilor pt scoala de soferi . Acesta se interzice pt pedepse cu executare sau suspendare pe 6 luni din cate am vazut .
Cazul meu e diferit insa nu gasesc niciunde in lege mentiune la cele de mai sus ...

Astept rasupunsuriile dvs
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Claudiu AA , utilizator 14:58, 14 Decembrie 2016
Spuneti avocatului ca legea este clara, trebuie sa stie unde sa citeasca.
ART. 24*)
(1) Examinarea pentru obţinerea permisului de conducere şi eliberarea acestuia se realizează de către autoritatea competentă pe raza căreia solicitanţii îşi au domiciliul ori reşedinţa în sensul art. 23^1 alin. (2) sau, în cazul celor aflaţi la studii în România de cel puţin 6 luni, de către autoritatea competentă pe raza căreia se află adresa unde locuiesc.
(1^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), candidaţii care solicită obţinerea categoriilor Tr, Tb sau Tv, precum şi candidaţii cu dizabilităţi fizice pot fi examinaţi de autoritatea competentă pe raza căreia se află şcoala de conducători auto autorizată unde aceştia au absolvit cursurile de pregătire teoretică şi practică.
#M1
(2) Forma şi conţinutul permisului de conducere se stabilesc prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor**), care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
#B
(3) În localităţile în care autoritatea competentă autorizează desfăşurarea cursurilor de pregătire şi susţinerea examenului pentru obţinerea permisului de conducere, acestea se pot organiza, la cerere, şi în limba minorităţii naţionale respective.
#M17
(4) În cazul cetăţenilor străini şi al cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene care îşi stabilesc domiciliul ori reşedinţa în România sau, după caz, se află la studii în România, examinarea la proba teoretică pentru obţinerea permisului de conducere se poate efectua, la cerere, într-o limbă de circulaţie internaţională.
(5) Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere, pe categorii de vehicule, este următoarea:
a) 5 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv;
b) 10 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, Bl şi BE.
(5^1) În cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permiselor de conducere ori al schimbării numelui titularului, autorităţile competente eliberează, după caz, un duplicat a cărui valabilitate nu poate depăşi valabilitatea administrativă a documentului înlocuit sau alt permis de conducere.
#M19
(5^2) Eliberarea unui nou permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă se realizează numai după efectuarea examinării medicale prevăzute la art. 22.
(5^3) În cazurile prevăzute la alin. (5^1) şi (5^2), eliberarea permiselor de conducere respective se realizează fără susţinerea unui nou examen, la cererea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în România în sensul art. 23^1 alin. (2) ori care dovedesc că se află la studii în România de cel puţin 6 luni şi care deţin permis de conducere eliberat de autorităţile competente române, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
#M18
(6) Nu are dreptul să se prezinte la examen pentru obţinerea permisului de conducere persoana care a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie, cu excepţia cazurilor când a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la art. 116 alin. (1).
#CIN
*) Reproducem mai jos prevederile art. III din Legea nr. 203/2012 (#M17).
#M17
"ART. III
Permisele de conducere eliberate anterior datei de 19 ianuarie 2013 pentru categoriile de vehicule echivalente celor prevăzute la art. 24 alin. (5) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, îşi păstrează valabilitatea administrativă până la data expirării menţionată în acestea."
#CIN
**) A se vedea Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 157/2012 privind forma şi conţinutul permisului de conducere.
***) A se vedea Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 123/2013 privind condiţiile de eliberare a permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului acestuia în cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permisului de conducere ori în cazul schimbării numelui titularului.


Amanarea aplicarii pedepsei nu reprezinta o hotarare de condamnare, instanta a stabilit pedeapsa de 10 luni inchisoare si a amanat aplicarea ei pe o perioada de 2 ani care reprezinta termen de supraveghere.
Buna ziua , in concluzie ma pot prezenta si pot sustine examenul in vederea obtinerii permisului de conducere ,am inteles bine ? Asta pentru ca nu am fost condamnat ...

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis conducere anulat pe viata - legalitate nikolos nikolos exista in cp vreun art. care nu iti mai da dreptul de a mai da examen sau conduce autovehicule niciodata ? Care este acela daca exista . Multumesc (vezi toată discuția)
Conducere fara a poseda permis (ncp 335) padrians padrians Buna ziua, Am primit si eu sentinta asta , am rugamintea la dumneavoastra daca puteti sa imi traduceti mai pe Romaneste sentinta , si daca am terminat ... (vezi toată discuția)
Modificari in domeniul rutier ioanlada ioanlada daca î-mi expira permisul in 2017 si îl pierd in 2016 mi se elibereaza altul fara a se cere examinari medicale . dar pe ce perioada 1an sau 10 ani? (vezi toată discuția)