avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... rog lamuriri cu notiunea de "titlu nevalabil"
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

rog lamuriri cu notiunea de "titlu nevalabil"

in legatura cu imobilele preluate de stat se tot vehiculeaza notiunea de "titlu nevalabil". care ar fi acela?
din ce am invatat eu prin alte parti ale europei, exista titlu sau nu exista titlu. daca prin vre-un contract sau expropriere s-a adus atingere printr-o clauza vre-unui drept, iar aceasta clauza este nula, actul in sine poate fi atacat pe nulitate relativa, dar pe fond ramane un titlu valabil. daca este nulitate absoluta atunci nu-i titlu.
in sustinerea acestei teze vine si hotararea curtii constitutionale - decizia 73 din 19 iulie 1995 (!!!) care pe pagina 10 (in formatul pdf pe care l-am luat de pe site-ul camerei deputatilor) stabileste clar ca daca s-a preluat in baza unui act administrativ ilegal (de exemplu un 92/50 aplicat persoanelor exceptate sau un 223/74) atunic e FARA TITLU.
deci cum e cu titlu nevalabil?
va multumesc anticipat,
al dumneavoastra fgs
Cel mai recent răspuns: fgs , utilizator 16:12, 25 Februarie 2009
as avea totusi pretentia ca sunt obiectiv - problema mea nu-i complicata (oamenii nu stateau in imobil la momentul intrarii in vigoare al legii - deci nu s-a respectat legea 112). si legea 1/2009 spune ca-i titlu valabil daca s-a respectat legea, ceea ce la mine nu-i cazul.
incerc sa inteleg si eu ce-i cu interpretarile astea ale legii, ca unele sunt foarte curioase raportat la ce am invatat eu in austria. de exemplu cum poate fi sustinut ca un 223 aplicat unui mort este titlu valabil!
am o casa in sibiu care ne-a fost luata in 1995 (!) prin hotarare judecatoreasca pe 111/1951. s-a instituit curator (o chiriasa care ulterior a cumparat), s-a facut citare prin ziar ("cine il cunoaste pe ... sa dea relatii la comisia juridica din primarie" - deci nici macar corect citat defunctu') si in trei saptamani am ramas fara casa. deci noi eram plecati si inscrisi in cartea funciara!!! pana in 1995 cand s-a dat hotararea. 223 nu s-a intabulat. este amuzant va marturisesc!

pai tocmai asta este ce ma deranjeaza cel mai mult - s-a dat o lege stramba, pentru 85000 de cumparatori pe 112. indiferent cum o iei, oamenii astia, intre timp comunitari, trebuie despagubiti - ca-s proprietarii sau chiriasii nu conteaza, caci la 85000 de cumparatori pe 112 se contrapun 85000 de deposedati de comunisti. daca nu se dadea ominoasa lege 112, sumele necesare pentru acesti 85000 de pagubiti ai legii nu trebuiau scoase de la buget. s-ar mai fi pus de-o scoala, un dispensar, un km de autostrada, o canalizare, o alimentare cu apa - in orice caz ceva constructiv. asa, nu s-a facut practic nimic, decat paguba!!! si bineinteles profituri uriase pentru cei "avizati" - mai cumperi un drept litigios, mai pui de-o ciocolata, imobilele totusi nu-s chiar de 3 lei (vechi), adica se aduna ceva sume serioase.
am scapat pana una alta basma doar usor murdarita ca nu s-au prins prea multi cum e cu fructele si posesia viciata, au trecut cei trei ani de la constatarea ca statul n-a avut titlu, dar ei aveau treaba cu chiriasii pe og40/99 si cu cumparatorii pe 112/95, deci au scapat termenul de 3 ani pentru accesorii. dar unii au cerut (vezi weisman) si vor primi, ca asa scrie la lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act revendicare 480 c civ/ leg 112/ leg voiculescu 1/2009 dumitru2000 dumitru2000 - X chirias cumpara in 2006 un imobil de la stat in baza legii 112 - Y \"fostul\" proprietar, a \"beneficiat\" de confiscarea imobilului in 1980 cand a ... (vezi toată discuția)
Legea 1/2009 cassy cassy legea 1/2009 este sau nu aplicabila actiunilor in revendicare in curs de solutionare ? rog si argumentarea raspunsului, presupunand ca va exista vreunul la ... (vezi toată discuția)
Lamuriri cu legea 10/2001 fgs fgs am si eu o nelamurire si poate ma ajuta cineva s-o lamuresc, caci in ruptul capului n-am reusit pana acum sa-mi dau seama despre ce poate fi vorba. x are o ... (vezi toată discuția)