avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... se poate face contestatie?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

se poate face contestatie?

Buna ziua,

Ma numesc Irina Afrem si va scriu in numele tatalui meu care tocmai a primit decizia de pensionare dupa luni si luni de asteptare.
Cererea de pensionare a fost depusa in data de 04 iulie 2008, data la care tatal meu inca lucra deoarece pensionarea este la limita de varsta. Cartea de munca fiind inca deschisa, cei de la Casa de Pensii nu l-au indrumat spre a cere inchiderea cartii de munca cu data depunerii cererii de pensionare si sub acest motiv decizia de pensionare a fost emisa cu data de 01 decembrie 2008, data la care a fost efectiv inchisa cartea de munca.

I s-au platit retroactiv drepturile incepand cu luna decembrie 2008 desi in nenumarate randuri a fost asigurat de catre functionarii Casei de Pensii ca intarzierea emiterii deciziei nu va afecta primirea drepturilor retroactiv cu data de iulie 2008. In special i s-a spus ca nu va fis afectat de faptul ca dansii au cerut doar copie dupa contractul de munca nu si dupa cartea de munca.

Am rugamintea daca se poate sa ma ajutati cu un sfat: are vreo sansa tatal meu sa demonstreze ca a fost nedreptatit? Poate face contestatie in aceste conditii? Si daca da, care este termenul legal?

Va multumesc anticipat si astept cu nerabdare raspunsul dvs.

Irina Afrem
Cel mai recent răspuns: afremirina , utilizator 10:40, 27 Februarie 2009
Poate face contestatie oricand dar mai bine intrati pe www.pensiiprahova.ro si veti primi cele mai competente raspunsuri la intrebarile dvs.
Nu are ce contestatie sa faca, ci trebuie introdusa o actiune in instanta impotriva Casei Teritoriale de Pensii pentru neplata pensiei pe perioada respectiva.

Drepturile de pensie pentru limita de varsta se acorda si se platesc de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la aceasta data.
afremirina a scris:

Cartea de munca fiind inca deschisa, cei de la Casa de Pensii nu l-au indrumat spre a cere inchiderea cartii de munca cu data depunerii cererii de pensionare
IIn special i s-a spus ca nu va fis afectat de faptul ca dansii au cerut doar copie dupa contractul de munca nu si dupa cartea de munca.
Am rugamintea daca se poate sa ma ajutati cu un sfat: are vreo sansa tatal meu sa demonstreze ca a fost nedreptatit? Poate face contestatie in aceste conditii? Si daca da, care este termenul legal?

Potrivit art. 82 din Legea 19/2000 coroborat cu cap. B, sectiunea VII, art. 28, carnetul de munca se depune atat in original cat si in copie.

Poate ca aveti dreptate, nu am dreptul sa judec actiunile altor persoane, dar nu puteti introduce o actiune in instanta prevalandu-va de necunoasterea legii.

Daca va veti adresa instantei, trebuie sa contestati decizia de pensie in termen de 45 de zile de la comunicarea acesteia.
multumesc tare mult pentru raspunsuri! sunt de real ajutor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incredibil!!!! vetx vetx Sunt stupefiat ce se poate intampla la casa de pensii Salaj.Tatal meu a depus un dosar de pensionare anticipata si i-a fost refuzat pt ca nu i se recunostea ... (vezi toată discuția)
Grupa ii de munca nevalorificata luciapopp luciapopp Buna ziua, Data nasterii : iulie 1951, sex feminin Pensie anticipat partial Lg 19/2000 : iulie 2005 Stagiu de cotizare: 28 ani 10 luni Am lucrat ca ... (vezi toată discuția)
Viitor pensionar bunica1 bunica1 Din dec. 2008 am fost disponibilizata si ptr. ca stiam ca nu mai am mult pana voi putea iesii la pensie limita de varsta , am luat CM._ ... (vezi toată discuția)