avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită declansarea executarii silite
Discuție deschisă în Executare silită

declansarea executarii silite

buna ziua! as vrea sa stiu ce inseamna " declansarea executarii silite", adica este momentul cand se initiaza procedura ex.silite sau efectiv cand se realizeaza ex.silita ? multumesc!
Cel mai recent răspuns: carymen , utilizator 19:09, 8 Aprilie 2013
Declansarea executarii silite inseamna daca cererii de executare formulata de creditor si adresata executorului, daca va referiti la formula existenta in Codul de procedura civila intrat in vigoare la data de 15.02.2013
Declansarea presupune inceperea executarii silite.
Nu inseamna finalizarea.
Conform NCPC,executarea silita poate porni numai la cererea creditorului, daca prin lege nu se prevede altfel. Cererea de executare silita se depune, personal sau prin reprezentant legal ori conventional, la biroul executorului judecatoresc competent ori se transmite acestuia prin posta, curier, telefax, posta electronica sau prin alte mijloace ce asigura transmiterea textului si confirmarea primirii cererii de executare cu toate documentele justificative. De indata ce primeste cererea de executare, executorul judecatoresc, prin incheiere, va dispune inregistrarea acesteia si deschiderea dosarului de executare sau, dupa caz, va refuza motivat deschiderea procedurii de executare. In termen de maximum 3 zile de la inregistrarea cererii, executorul judecatoresc va solicita sa se dispuna incuviintarea executarii de catre instanta de executare.
Cererea de incuviintare a executarii silite se solutioneaza de instanta in termen de maximum 7 zile de la inregistrarea acesteia la judecatorie, prin incheiere data in camera de consiliu, fara citarea partilor.
Incuviintarea executarii silite permite creditorului sa ceara executorului judecatoresc care a solicitat incuviintarea sa recurga, simultan ori succesiv, la toate modalitatile de executare prevazute de lege in vederea realizarii drepturilor sale, inclusiv a cheltuielilor de executare.
Debitorul va fi somat sa isi indeplineasca obligatia, de indata sau in termenul acordat de lege, cu aratarea ca, in caz contrar, se va proceda la continuarea executarii silite.
Pe cale de consecinta,In afara de cazul in care legea prevede altfel, actele de executare silita nu pot fi efectuate decat dupa expirarea termenului aratat in somatie sau, in lipsa acesteia, in cel prevazut in incheierea prin care s-a incuviintat executarea.
Numai bine!
multumesc tuturor pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire pensie alimentara centru_cta centru_cta Buna ziua! Am primit de la fosta sotie a unui salariat o solicitare la care atasase copie hotarare instanta judecata pentru a i retine sotului (angajatul ... (vezi toată discuția)
Sentinta definitiva prin care mi se cuvin niste bani! catalinm75 catalinm75 Buna ziua! Iata care este cazul, foarte pe scurt. Eu am platit unui partener de-al meu niste bani ca sa imi presteze un anumit serviciu. Acel partener nu a ... (vezi toată discuția)
Se poate executa cu copie dupa titlul executoriu? KLTM KLTM Buna seara, Am si eu o intrebare: se poate face o executare silita avand NU originalul ci doar copie conforma cu originalul dupa titlul executoriu, va ... (vezi toată discuția)