avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONCEDIERE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONCEDIERE

Buna seara. Am o nelamurire si va rog sa ma ajutati: referitor la concediere, o societate comerciala la care sunt angajati mai mult de 300 de persoane face disponibilizari, respectiv 29 de oameni sunt concediati conform art.68 (1) lit.c. Daca societatea respectiva trebuie sa mai concedieze un numar de 22 persoane , incadrandu-se de aceasta data la acelasi articol, insa la alin.(1) lit.b, de cand se socotesc cele 30 de zile calendaristice, pentru a nu intra in cazul concedierii colective? De la data la care se inmaneaza ultima decizie de concediere?
Ultima modificare: Luni, 8 Aprilie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. In primul caz nu este vorba despre o concediere colectiva, ci de o concediere individuala ... trebui sa disponibilizeze minim 30 de salariati ca sa se incadreze la art.68 alin.1 lit.c C.mun.

2. In cel de-al doilea caz , sigur este vorba despre o concediere colectiva daca concedierea are loc într-o perioadă de 30 de zile calendaristice calculata de la data incetarii c.i.m. si nu de la data comunicarii deciziei de concediere.
Cred ca nu am fost destul de clara... Am vrut sa intreb daca o unitate care are peste 300 de angajati doreste sa faca disponibilizari in doua transe (pentru a evita concedierea colectiva) poate disponibiliza in prima transa 29 de persoane si apoi dupa ce perioada poate disponibiliza inca 22 de persoane?
Pentru a evita concedierea colectiva :
- in prima situatia va trebui sa disponibilizeze cel mult 29 de persoane

- in a doua situatia va trebui sa disponibilizeze 22 de persoane dupa expirarea perioadei de 30 de zile calculate de la data incetarii c.i.m. a celor 29 de persoane concediate anterior...
Va multumesc mult pentru lamuriri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva Irina Havirneanu Irina Havirneanu un semn de intrebare: daca luna asta concediez 29 si peste 30 de zile alte 29 persoane se cheama ca nu e concediere colectiva?...din 300 de angajati.... (vezi toată discuția)
Disponibilizari AdiCov AdiCov Buna ziua, Va rog sa ma ajutati sa calculez corect numarul de persoane pe care le pot disponibiliza intro luna In data de 16 septembrie sunt 363 angajati In ... (vezi toată discuția)
Concedieri - urgent irinarauta irinarauta Buna ziua tuturor, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. Sunt angajator si am un numar de personal de 200 de persoane. Sunt in situatia in care din ... (vezi toată discuția)