In octombrie 2012 s-a obtinut de la banca Transilvania o linie de credit. In aceasta situatie primesc de la banca 2 extrase de cont 1 pentru contul curent si unul pentru linia de credit. In contabilitate la contul 5121 am deschis un analitic linie credit . Toate operatiunile le inregistrez prin 581. La sfarsitul lunii soldul la contul curent este zero iar la linia de credit este pe credit. Pe sintetic la 512 soldul este cu minus poate ramane asa la bilant?
Va multumesc,
Creditele bancare pe termen scurt, in cadrul carora se incadreaza si linia de credit, se inregistreaza potrivit reglementarilor contabile conforme cu directivele europene(Ordin 3055/2009) in contul 519, cont cu functie de pasiv, si se va regasi in bilant in categoria datoriilor pe termen scurt.
Daca inregistrati in mod corect linia de credit, nu veti mai avea problema aceasta in bilant, adica casa si conturi la banci in rosu.
Multumesc pentru raspuns.
Eu am inregistrat asa deoarece in ordinul 3055 la functiunea contului 512 este un cont bifunctional si soldul creditor reprezinta creditele primite.Am inteles gresit?
Nu, ati inteles bine, insa nu ati mers mai departe cu rationamentul si cu functiunea contului. Astfel, În creditul contului 519 „Credite bancare pe termen scurt“ se înregistrează:
– creditele bancare pe termen scurt, acordate de bancă pentru nevoi temporare, prin conturi bancare distincte, inclusiv dobânzile datorate (512, 666).
Contul 519 „Credite bancare pe termen scurt“
Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa creditelor acordate de bănci pe termen scurt.
Bilant
eveevelina
buna seara,
va rog mult ajutati-ma si pe mine in urmatoarea problema:
la dec 2009 am sold creditor 5121 si am si o suma in 581. la pozitia IV din F10 din ... (vezi toată discuția)