Am facut un testament pentru toate bunurie mele in favoarea mamei.1.Daca ma casatoresc,in caz de deces a meu,testamentul ramane valabil sau nu?Cat ar reveni mamei si cat sotului?2.Daca as avea un copil cu sotul meu,ce se intampla cu testamentu facut in favoarea mamei/Cat revine copilului,mamei si sotului vaduv?3.Daca am un copil si vreau sa anulez testamentul facut anterior,care este procedura?Mutumesc.
Sotul este mostenitor rezervatar, la fel si copilul. Testamentul in favoarea mamei ramane valabil cu reducerea proportionala a rezervei succesorale datorate sotului si copilului. Daca doriti revocarea testamentului mergeti la notarul public pt. a da o declaratie de revocare a acestui act sau redactati un nou testament in favoarea copilului, intrucat ultimul testament il anuleaza pe precedentul.
Multumesc pentru raspuns.Mai am o intrebare,cum as putea sa aflu daca exista un testament,atata vreme cat nu stiu daca a fost facut sau nu,doar cu siguranta ca daca s-ar fi facut ,ar fi in Bucuresti.Exista o procedura in acest sens?
Depinde de data la care a fost făcut testamentul şi dacă a fost făcut sau nu în formă autentică.
Există un registru de evidenţă a testamentelor (RNT) ţinut de Uniunea Notarilor Publici. Dar sunt înregistrate numai testamentele autentice şi numai cele autentificate după anul 2008 (dacă nu mă înşel).
Oricum, datele din acel registru sunt confidenţiale iar eventualele solicitări de informaţii pot fi făcute numai după decesul testatorului şi numai în cadrul procedurii succesorale, ceea ce mi se pare firesc.
Daca s-a facut unul ar fi in perioada iulie -august 2011.Sotul meu a decedat si doream sa stiu daca a facut un testament fara sa ma informat in prealabil,deoarece el era un om foarte preocupat de amanunte si nu-mi vine sa cred ca a lasat totul la intamplare.Daca ma duc acolo cu certificatul de deces,as putea afla daca exista un testament?Cum as putea avea acces la RNT?
Testamente reciproce
jeana
Stimati forumisti
acum 3 ani am facut doua testamente reciproce pt toate bunurile comune facute in timpul casatoriei precum si pt bunurile obtinute din ... (vezi toată discuția)