avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Am facut un testament pentru toate bunurie mele in favoarea mamei.1.Daca ma casatoresc,in caz de deces a meu,testamentul ramane valabil sau nu?Cat ar reveni mamei si cat sotului?2.Daca as avea un copil cu sotul meu,ce se intampla cu testamentu facut in favoarea mamei/Cat revine copilului,mamei si sotului vaduv?3.Daca am un copil si vreau sa anulez testamentul facut anterior,care este procedura?Mutumesc.
Cel mai recent răspuns: Rose42 , utilizator 20:45, 12 Aprilie 2013
Sotul este mostenitor rezervatar, la fel si copilul. Testamentul in favoarea mamei ramane valabil cu reducerea proportionala a rezervei succesorale datorate sotului si copilului. Daca doriti revocarea testamentului mergeti la notarul public pt. a da o declaratie de revocare a acestui act sau redactati un nou testament in favoarea copilului, intrucat ultimul testament il anuleaza pe precedentul.
Multumesc pentru raspuns.Mai am o intrebare,cum as putea sa aflu daca exista un testament,atata vreme cat nu stiu daca a fost facut sau nu,doar cu siguranta ca daca s-ar fi facut ,ar fi in Bucuresti.Exista o procedura in acest sens?
Depinde de data la care a fost făcut testamentul şi dacă a fost făcut sau nu în formă autentică.

Există un registru de evidenţă a testamentelor (RNT) ţinut de Uniunea Notarilor Publici. Dar sunt înregistrate numai testamentele autentice şi numai cele autentificate după anul 2008 (dacă nu mă înşel).

Oricum, datele din acel registru sunt confidenţiale iar eventualele solicitări de informaţii pot fi făcute numai după decesul testatorului şi numai în cadrul procedurii succesorale, ceea ce mi se pare firesc.
Daca s-a facut unul ar fi in perioada iulie -august 2011.Sotul meu a decedat si doream sa stiu daca a facut un testament fara sa ma informat in prealabil,deoarece el era un om foarte preocupat de amanunte si nu-mi vine sa cred ca a lasat totul la intamplare.Daca ma duc acolo cu certificatul de deces,as putea afla daca exista un testament?Cum as putea avea acces la RNT?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament ce nu poate fi atacat, pentru o persoana straina de familie Toia Luminita Toia Luminita Buna ziua, As dori sa stiu care este modalitatea si care sunt actele necesare pentru a face un testament total inatacabil. Sunt vaduva, locuiesc si traiesc ... (vezi toată discuția)
Testamente reciproce jeana jeana Stimati forumisti acum 3 ani am facut doua testamente reciproce pt toate bunurile comune facute in timpul casatoriei precum si pt bunurile obtinute din ... (vezi toată discuția)
Cine poate ataca testamentul? MariaEnikoKese MariaEnikoKese Buna ziua .Mama mea are o matusa ,care are un apartament si il lasa mamei mele.S-a facut testamentul legalizat la notar pe numele mamei .Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)