Fiind vorba despre C.proc.civ. vechi, va fac urmatoarele referiri la art.322 pct.5 , si anume:
Legiuitorul are în vedere şi în acest caz două ipoteze distincte.
Prima ipoteză vizează situaţia în care la data pronunţării hotărârii instanţa nu a avut în vedere anumite înscrisuri, imposibil de prezentat, care, dacă erau cunoscute instanţei cu ocazia judecării pricinii, ar fi fost de natură să determine o altă soluţie.
Pentru a se admite revizuirea pe acest motiv trebuie îndeplinite cumulativ
următoarele condiţii :
- revizuientul să prezinte un înscris doveditor ;
- înscrisul pe care se bazează partea interesată să nu fi putut fi înfăţişat în procesul în care s-a pronunţat hotărârea atacată cu revizuire, fie pentru că a fost reţinut de partea potrivnică , fie dintr-o împrejurare mai presus de voinţa părţii ;
- înscrisul să fi fost descoperit după darea hotărârii , adică este un înscris nou care nu a fost folosit în litigiul soluţionat prin hotărârea atacată;
- înscrisul să fi existat la data pronunţării hotărârii atacate ;
- înscrisul să fie determinant, în sensul că dacă ar fi fost cunoscut de instanţa a cărei hotărâre este atacată, ar fi putut duce la pronunţarea unei alte soluţii .
A doua ipoteză vizată în textul art.322 pct.5 C.proc.civ. duce la admiterea revizuirii, dacă s-a desfiinţat sau s-a modificat hotărârea unei instanţe pe care s-a întemeiat hotărârea atacată cu revizuire, adică a dispărut suportul probator pe care se sprijină această din urmă hotărâre .
Ca urmare, hotărârea modificată sau desfiinţată trebuie să fi fost determinantă pentru soluţia pronunţată prin hotărârea atacată.
Revizuirea este admisibilă pe acest motiv numai dacă s-a desfiinţat sau s-a modificat „hotărârea unei instanţe”, nu şi atunci când este vorba de un act administrativ individual ori de un act normativ .
În fine, precizăm că neîndeplinirea uneia din condiţiilor analizate pentru cele două ipoteze duce la respingerea revizuirii ca inadmisibile şi nu ca neîntemeiate, cum se procedează, uneori, în practică .
Am inteles dar nu tot; nu este de mirare, imi lipsesc anii pe care dumneavoastra i-ati petrecut in facultatea de drept, eu, pe aproape. De exemplu: "...desfiinţat sau s-a modificat hotărârea unei instanţe"- cum anune sa se fi modificat (de desfiintat, nu s-a desfiintat). Inscris- emis de o autoritate publica, de orice persoana fizica / privata? Poate fi inscris o anume "declaratie" sau o consemnare a unei stari de fapt facuta de o persoana avand legatura cu cazul/dosarul? Ce anume as putea citi?