avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de tranzactie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de tranzactie

Buna ziua,
Un contract de tranzactie judiciara se poate incheia intre partile care nu au un proces pe rol intre ele? Asa cum reiese din art. 1704 din Codul Civil, tranzactia se poate incheia intre parti si pentru a preintampina un proces ce ar putea sa apara intre ele, numai ca eu gasesc ca si modele de contract cele in care partile deja au un proces.

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Tranzactia judiciara poate fi facuta doar in cadrul unui proces, daca dorim sa-i dam calitatea de titlu executoriu.
Tranzactia intre doua persoane poate fi facuta si in afara unui proces, dar are valoare de inscris sub semnatura privata.
Puteti incerca procedura medierii,careia i se aplica prevederile legale ale tranzactiei,conform art.441 din NCPC.Daca medierea poate fi urmata in speta pe care o aveti,(a se vedea Legea 192/2006,art.60 indice 1) acordul de mediere poate preintampina derularea unui proces civil in instanta de judecata.
Numai bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare proces lemontee lemontee Buna ziua, In cazul in care se renunta la un proces de comun acord, iar cealalta parte nu-si executa obligatiile, se mai poate intenta un proces avand ... (vezi toată discuția)
Partaj prin mediere mirelabandac mirelabandac Buna ziua. Am hotarat de comun acord cu fostul meu sot asupra partajului. Procesul de divort este deja incheiat. Putem merge la orice avocat drept mediator? ... (vezi toată discuția)
Ce presupune ,,intelegerea amiabila"? ContSters161342 ContSters161342 Buna ziua, Reprezentantul angajatorului mi-a adus la cunostinta ca la urmatorul termen ar fi posibila o intelegere amiabila.Ce inseamna acest lucru? (vezi toată discuția)