avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Cum pot sã atac în instanþã Ordonanþa nr. 10/2013?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Cum pot sã atac în instanþã Ordonanþa nr. 10/2013?

Daca cineva poate sa-mi raspunda (din punct de vedere juridic) daca aceasta ordonanta privind retrocedarile.poate fi atacata in justitie. Avand in vedere constitutia Romaniei care spune ca orice lege nu poate fi retroactiva..
Cel mai recent răspuns: AndreoP , utilizator 11:18, 11 Iulie 2013
Dvs. vă referiți la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 10 din 27 februarie 2013 pentru plata eşalonată a despăgubirilor stabilite potrivit dispoziţiilor Legii nr. 9/1998, ale Legii nr. 290/2003, precum şi ale Legii nr. 393/2006. Potrivit art. 9 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, puteți introduce acţiune la instanţa de contencios administrativ, însoţită de excepţia de neconstituţionalitate a OUG nr. 10/2013 sau a unor dispoziții din aceasta.

Acţiunea prevăzută la art. 9 din Legea nr. 554/2004 poate avea ca obiect numai acordarea de despăgubiri pentru prejudiciile cauzate prin ordonanţe ale Guvernului, anularea actelor administrative emise în baza acestora, precum şi, după caz, obligarea unei autorităţi publice la emiterea unui act administrativ sau la realizarea unei anumite operaţiuni administrative. Prin urmare, nu puteți solicita instanței de contencios administrativ să anuleze OUG nr. 10/2013. Pentru mai multe amănunte, citiți mai jos art. 9 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ.

ART. 9
Acţiunile împotriva ordonanţelor Guvernului
(1) Persoana vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim prin ordonanţe sau dispoziţii din ordonanţe poate introduce acţiune la instanţa de contencios administrativ, însoţită de excepţia de neconstituţionalitate, în măsura în care obiectul principal nu este constatarea neconstituţionalităţii ordonanţei sau a dispoziţiei din ordonanţă.
(2) Instanţa de contencios administrativ, dacă apreciază că excepţia îndeplineşte condiţiile prevăzute de art. 29 alin. (1) şi (3) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, sesizează, prin încheiere motivată, Curtea Constituţională şi suspendă soluţionarea cauzei pe fond.
(3) După pronunţarea Curţii Constituţionale, instanţa de contencios administrativ repune cauza pe rol şi dă termen, cu citarea părţilor. Dacă ordonanţa sau o dispoziţie a acesteia a fost declarată neconstituţională, instanţa soluţionează fondul cauzei; în caz contrar, acţiunea se respinge ca inadmisibilă.
(4) În situaţia în care decizia de declarare a neconstituţionalităţii este urmarea unei excepţii ridicate în altă cauză, acţiunea poate fi introdusă direct la instanţa de contencios administrativ competentă, în limitele unui termen de decădere de un an, calculat de la data publicării deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(5) Acţiunea prevăzută de prezentul articol poate avea ca obiect acordarea de despăgubiri pentru prejudiciile cauzate prin ordonanţe ale Guvernului, anularea actelor administrative emise în baza acestora, precum şi, după caz, obligarea unei autorităţi publice la emiterea unui act administrativ sau la realizarea unei anumite operaţiuni administrative.
Ultima modificare: Duminică, 14 Aprilie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Posibil sa nu fi pus bine problema...
Ideea era urmatoare , DE CE , noi , care avem o hotarare emisa de catre ANRP , in care se prevad clar termenele de plata ale despagubirilor ( respectiv 40% in primul an , si 60% in anul urmator ) , data INAINTE de intrarea in vigoare a ordonantei mai sus mentionate , intram sub incidenta ei ??
Aceeasi situatie s-a intamplat si in cazul nostru. Asteptam un raspuns la intrebarea lui "mandaluc".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiuni impotriva ordonantelor guvernului stelian67 stelian67 Actiunile impotriva ordonantelor guvernului conform legii 554/2004 ,trebuie insotite obligatoriu de eceptia de constitutionalitate? (vezi toată discuția)
Exceptia de nelegalitate - inadmisibila? aadynna aadynna Exceptia de nelegalitate a unor acte emise anterior intrarii in vigoare a Legii nr.554/2004 este considerata inadmisibila. mai poate fi contestata cumva ... (vezi toată discuția)
Despagubiri legea nr.9/1998 - anrp; oug 10/2013 cyan cyan dupa aparitia OUG nr.10/2013 referitoare la plata esalonata a despagubirilor stabilite potrivit dispozitiilor Legii nr. 9/1998 privind acordarea de compensatii ... (vezi toată discuția)