avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare act vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare act vanzare-cumparare

Buna ziua
Ce sanse de castig ar avea un proces pentru anularea vanzarii cu 3000 ron a unui teren de 900mp si casa, in baza articolului 1303 Cod civil (pret neserios) daca conform tabelelor minimale ale notarilor acestea ar valora 12000 ron?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 16:42, 11 Aprilie 2013
Ma refer la situatia in care cumparatorii s-ar fi obligat si la vreo intretinere fata de vanzatori (ptr ca si atunci contractul poate fi calificat drept vanzare-cumparare, in raport si de momentul incheierii sale).

Eu una, sincer, nu pot sa va sfatuiesc categoric ce sa faceti daca nu am o imagine clara si de ansamblu a situatiei si nu vreau sa va induc in eroare, sa pierdeti bani si timp, poate fara succes..
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ((Decizia nr. 3493 din data de 18 mai 2012) a hotărât că prin noţiunea de preţ serios prevăzută de art. 1303 C. Civ. (art. 1660 alin. 2 NCC) se înţelege preţul care constituie o cauză suficientă a obligaţiei luate de vânzător de a transmite dreptul de proprietate asupra bunului ce formează obiectul vânzării. Astfel, preţul serios presupune existenţa unei proporţii între cuantumul preţului stabilit de părţi şi valoarea reală a lucrului vândut, şi chiar dacă nu necesită o echivalenţă între preţ şi valoarea lucrului, este exclusă existenţa unei disproporţii care nu este susceptibilă de justificare firească. Prin urmare, Înalta Curte a concluzionat că dacă preţul stabilit este inferior valorii propriu-zise a obiectului vândut nu înseamnă că preţul este neserios, la stabilirea preţului putând fi avute în vedere şi alte criterii, această chestiune fiind o problemă de fapt lăsată la aprecierea instanţelor de fond.

Citez:

S-a statuat în practica judecătorească că şi în situaţia în care un contract de vânzare-cumpărare s-a încheiat pentru un preţ mult inferior valorii reale a lucrului vândut, întrucât părţile sunt libere să determine preţul sub sau peste valoarea bunului, acesta rămâne, în principiu valabil.
În consecinţă, dacă preţul stabilit este inferior valorii propriu-zise a obiectului vândut nu înseamnă că preţul este neserios, la stabilirea preţului putând fi avute în vedere şi alte criterii, această chestiune, de a se şti care ar fi într-o vânzare preţul serios, fiind o problemă de fapt ce este la aprecierea instanţelor de fond.


Mai subliniază ICCJ următoarele:

Nulitatea absolută a vânzării poate fi, însă, dispusă pentru preţ neserios doar atunci când preţul este atât de mic încât lipseşte vânzarea de cauză nu şi când acesta ar fi lezionar.

Sancţiunea, potrivit vechiului cod, este nulitatea absolută. Legiuitorul s-a luminat între timp, noul cod instituind doar nulitatea relativă ca sancţiune a neseriozităţii preţului, ceea ce mi se pare normal. Oricum, aplicabile sunt prevederile vechiului cod.

Mai rămîne să dovediţi interesul pe care îl aveţi în cauză. Chiar dacă este vorba despre nulitate absolută (care poate fi constatată nu doar la cererea părţilor) reclamantul nu poate promova o astfel de acţiune fără a justifica interesul.

ªanse de reuşită? Minime, zic eu.



axinte a scris:

Contractul a fost incheiat in decembrie 2009.
Multumesc


Se aplica vechiul cod.In functie de calitatea pe care o are cel ce intentioneaza sa atace actul, se poate contura o strategie care sa va ajute la castigarea unui astfel de proces, unul dificil si costisitor. Se va plati taxa timbru la valoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pret neserios fresh6789 fresh6789 Buna seara! Daca pretul platit pentru o casa este de 10 ori mai mic decat valoarea de piata a casei respective, poate fi considerat acesta ca neserios? ... (vezi toată discuția)
Preþ "neserios" mihai78 mihai78 În anul 2001, sau 2002, tata a vândut unei familii două suprafeţe de teren intravilan. Mă rog, au negociat să plătească vreo 1,700 USD pentru o ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare - pret derizoriu Lucienne86 Lucienne86 Mama mea a vandut la varsta de 88 ani terenul agrigol din posesia familiei la un pret derizoriu. Intrebarea mea este: Se poate solicita cumparatorului ... (vezi toată discuția)