avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Orarul vizitelor in caz de divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Orarul vizitelor in caz de divort

Buna ziua. Am divortat recent de comun acord la tribunal si avem o fetita de 11 luni. Domiciliul l-am stabilit la mine iar exercitarea autoritatii parintesti a fost acordata ambilor parinti. Deoarece nu am solicitat in proces stabilirea vizitelor, iar acum fostul sot pretinde sa vada copilul ori de cate ori vrea el si cand vrea el, ma intereseaza ce spune legea cu privire la orarul vizitelor pentru un minor de 11 luni. El nu doreste sa stabilim de comun acord cand sa vada fetita, ci are pretentia sa o vada cand are el chef si la ce ora vrea el, fara sa-mi comunice dinainte cand doreste sa o vada. Iar daca nu sunt disponbila cand doreste el sau are el timp, incepe sa ameninte ca are dreptul sa o vada. Nu intelege ca si eu am orarul meu si nu pot mereu sa fiu disponibila cand are el timp. In concluzie vreau sa stiu cum ar stabili tribunalul orarul vizitelor pentru un copil de varsta fetitei mele, in caz ca voi fi nevoita sa solicit acest lucru. Multumesc de raspuns.
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 13:56, 17 Aprilie 2013
Sa stabilieasca instanta de tutela programul de vizitare, e cert ca parintii nu ajung la un consens.
Eu am incercat o astfel de actiune in instanta (pentru a stabili un program de vizitare cu scopul de a-l face predictibil, ca sa stie si copilul la ce sa se astepte) si actiunea mi-a fost respinsa pe motiv ca eu nu pot sa cer un program de vizitare pentru celalalt parinte pentru a ar incalca/limita drepturile celuilalt parinte (daca intereseaza pe cineva pot copia exact motivarea din hotarare).
E drept ca hotararea este din martie 2011, dar nu cred ca s-a schimbat principiul.

Ce puteti face este sa limitati discutiile si sa va vedeti de treaba (ca urmare tatal ar putea cere, in instanta, stabilirea unui program de vizitare si ati rezolva macar o parte din probleme).

Cred ca ati mai putea apela la un mediator pentru a gasi o solutie la problema aceasta, dar nu stiu daca este posibil de la distanta si nu stiu daca tatal este dispus (ca nu pare) la o solutie de compromis.
La fel ca si doamna mirebire, nu cred ca nu va puteti intelege. Instanta poate stabili un program in functie de ce solicitati dv., cum aratati ca are program copilul etc. In toate cazurile, trebuie sa tineti seama ca e posibil ca la ora fixata de instanta sa fie soare afara si frumos pentru plimbare...

Pe de alta parte, informati tatal cu privire la modul in care puteti sa il ajutati sa isi vada copilul, in varianta messenger si varianta ca e in tara.
Ii puteti trimite un mail, o notificare cu posta etc. Cat mai oficial, eventual sa va puteti folosi de ea la nevoie.
Nu cred ca e necesar sa faceti actiune de a limita legaturile, insa il puteti informa ca, in cazul in care considera ca e nedreptatit, el se poate adresa instantei cu o astfel de solicitare.

Doamna mirebire, imi puteti trimite hotararea pe mail? Puteti cenzura datele personale. Multumesc. Eu consider ca e posibil si legal sa puteti obtine asa ceva.
Multumesc de raspunsuri. Chiar ieri i-am repropus sa stabilim zilele si orele la care ar dori sa o vada, insa a inceput sa ma injure si sa ma ameninte. Nu vom ajunge la un consens. Iar dorinta lui de a vedea fetita este recenta, poate de 2 luni incoace, fiindca pana acum nu s-a prea interesat de ea. Eu ii trimiteam poze si inregistrari cu fetita ca sa vada si el cum creste, deci eu i le trimiteam din initiativa mea; el niciodata nu mi-a cerut s-o vada nici pe mess nici in poze pana acum vreo 2 luni......cand se pare ca l-a lovit brusc instinctul patern. Iar in timpul sarcinii nu a contribuit financiar la toate consultatiile si analizele care se fac unei gravide. Nici nasterea nu a vrut sa o plateasca. Au platit-o parintii mei si dupa multe discutii si lamuriri, s-a lasat induplecat si le-a inapoiat banii. Din pacate, e un om egoist, foarte impulsiv si agresiv verbal.....deocamdata. Iar pensia alimentara a fost o alta lunga poveste.
In fine, multumesc ca m-ati lamurit cum stau lucrurile cu vizitele.
Un aspect foarte important, pe care dv. nu il luati in calcul si nici cei ce v-au raspuns pana acum nu vi l-au prezentat este acela ca, odata ajunsi in instanta, tatal are toate sansele sa obtina un program de vizita cu luarea minorei de la domiciliu. Ce veti face atunci? Nu este mai simplu si mai comod sa-i aratati fetita cateva zeci de minute pe zi pe mess?
Lasati de la dumneavostra si faceti in asa fel incat tatal sa-si poata vedea copilul zilnic sau de fiecare data cand doreste, evitand astfel procesele inutile. Nu o faceti pentru el, ci o faceti pentru copil, asta daca va intereseaza binele copilului. Plimbarile le puteti amana cu jumatate de ora, nu-i un capat de tara, daca copilul doarme in acel timp, puteti pur si simplu sa i-l aratati dormind, solutii exista daca vreti o rezolvare a situatiei.
Ultima modificare: Vineri, 12 Aprilie 2013
m_ella2005, utilizator

Alte discuții în legătură

Programul de vizită al tatălui se suprapune cu orele de somn ale copilului. sunt obligată să-l trezesc? Mihaela Maxim Mihaela Maxim buna ziua,fiica mea a divortat si are un copil de 1 an si 11 luni.a fost stabilit un program de vizita de la 15 la ora19.eu sunt bunica si cind vine la vizita ... (vezi toată discuția)
Program de vizita minor- nelamurire anamaria2505 anamaria2505 Buna ziua, Nu inteleg un aspect al deciziei privind modalitatea de pastrare a legaturilor personale a tatalui cu fetita noastra, in perioada ... (vezi toată discuția)
Program de vizita minor Daniela988 Daniela988 Am divorțat de curand împreună avem o fetiță de 2 ani si 4 luni . Tatăl ei a fost violent fizic cu mine cand aveam minora in brate, a fost violent si ... (vezi toată discuția)