buna ziua.
am rugamintea sa imi spuneti referitor la cheltuielile de judecata in ce conditii se acorda si in cat timp trebuiesc achitate , exista sanctiuni pt neplata? ex cazul meu :
am obtinut ordin de protectie fata de fostul sot , recursul lui la tb a fost respins , a cerut ordonata presidentiala a fost respinsa (probabil va face recurs), pe 16.04 e termen pt revizuire ordin protectie , iar in 09.04. a depus iar cerere pt revizuirea ordinului de protectie ( urmeaza sa aflu cand este termenul de judecata)poate instanta sa imi acorde cheltuieli avand in vedere ca am un copil in intretinere , datorii la banca , si ca onorariul av il platesc integral si primesc chitanta? cate cai de atac mai are la dispozitie , conteaza faptul ca ma prezint sau in cazul in care nu ma prezint instanta este influentata ( se considera lipsa de interes) nu mai pot lipsi de la servici de cate ori vrea fostul sot .
Cheltuielile de judecata se acorda in cazul in care partea adversa cade in pretentii(pierde procesul). In acest caz, intanta il va obliga pe acesta la plata acestor cheltuieli care pot consta in: taxa timbru, timbru judiciar, onorariu av. si orice alte cheltuieli ocazionate de desfasurarea procesului. Ca sa le obtineti aveti 2 posibilitati: fie le depuneti la ultimul termen de judecata (documentele justificative ale cheltuielilor) fie le solicitati pe cale separata, formuland o noua actiune cu acest obiect in termen de 3 ani de la finalizarea procesului pentru care au fost efectuate.
Daca le depuneti la ultimul termen, va fi obligata prin hotararea judecatoreasca prin care instanta se pronunta si asupra fondului. Asta inseamna ca le puteti solicita efectiv de la adversar dupa ramanerea definitiva a hotararii.
multumesc frumos . intrebarea mea este in cate zile trebuie sa plateasca el 30 zile sau mai mult ?pt ca va trebui sa platesc av pt urmatorul proces ,adica aceeasi cauza alt dosar alt termen .
multumesc
Daca se exercita cale de atac impotriva hotararii prin care a fost obligat si la plata cheltuielilor de judecata, nu puteti sa-i cereti plata cheltuielilor la care a fost obligat deoarece hotararea nu este definitiva. In caz contrar, daca hotararea ramane definitiva prin neexercitarea niciunei cai de atac, puteti demara procedura executarii silite pentru obtinerea cheltuielilor daca nu executa de buna voie.
Revizuire respinsa
cati
18.01.2017
Ora estimata: 08:30
Complet: C14 C.P./FOND
Tip solutie: respinge cererea
Solutia pe scurt: În baza art. 459 alin. 5 Cpp rap. la art. 452-453 ... (vezi toată discuția)