Asociatia de proprietari a fost chemata intr-un litigiu - indoielnic - la mediere.
Presedintele a fost intrebat daca accepta deschiderea medierii. Care sint implicatiile pozitive/negative ale acceptari, respectiv respingerii, medierii? Cine achita medierea?
Pozitiv ar fi ca litigiul poate fi stins prin mediere, fara instanta de judecata. Asta inseamna costuri reduse, rapiditate, etc. Negativ.... nu prea vad ce ar putea fi.
Medierea este achitata in genere de ambele parti aflate in litigiu (cazul ideal) insa tot partile pot decide ca numai una dintre ele sa achite onorariul.
Verificati daca este vorba despre "deschiderea medierii" , sau despre o simpla invitatie la sedinta de informare asupra medierii. In prezent, exista o confuzie totala intre cele doua, cu atat mai mult cu cat sunt diferite ca si efecte si costuri.
Daca este vorba despre mediere propriu-zisa, aveti deja explicatia colegului de forum. Este o provedura voluntara, platita cu un onorariu.
Daca in litigiu simtiti ca nu prea aveti argumente suficiente pentru a sustine pozitia dvs, prin mediere scapati de costuri inutile de procedura judiciara.
Daca stiti ca aveti argumente solide, puteti accepta medierea, dar cererti celuilalt sa o plateasca, pt ca medierea nu ar fi un avantaj net pt asociatie, in acest caz - oricum ar castiga in instanta si costurile ar reveni locatarului.
Daca este vorba despre informare asupra medierii, aceasta este o procedura obligatorie in special pentru cel care inainteaza actiunea, dar gratuita atat timp cat ambele parti se prezinta la informare. E util sa va prezentati: nu va costa nimic, aveti ocazia sa aflati despre ce este vorba, si de asemenea poate printr-o scurta discutie fie dezamorsati situatia, fie aflati ce ce intentii de viitor are. Succes !
Presedintele asociatiei a fost pina acum la doua sedinte in cadrul unei medieri solicitate de o firma de asigurari care in mod abuziv solicita sa-si recapete de la asociatie o asigurare platita unui asigurat.
La ultima sedinta a fost intrebat daca accepta medierea. Asociatia nu are nimic impotriva sa discute, respingind evident pretentile firmei de asigurare, dar nu doreste sa plateasca aceasta procedura. Presedintele nu stia ce obligatii are, daca trebuie sa plateasca ceva. Bunul simt imi spunea ca nu: oricine te poate acuza dar nu esti obligat sa si platesti. Numai instanta te poate judeca si obliga la ceva.