avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1128 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plangere hartuire
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plangere hartuire

Buna ziua ! Am si eu o intrebare:
Am primit o vizita "inopinanta" a inspectorilor ITM . De cand au intrat pe usa au avut o atitudine agrsiva , gen "nu misca nimeni , toata lumea da declaratii, scrieti asa ..., faceti asa... etc .
Au luat declaratii de la toate persoanele prezente in incinta.Firma se ocupa de formarea profesionala , iar pe langa angajati mai erau si practicanti.Au lasat o invitatie sa ma prezint cu documentele pe care le-au solicitat , urmand sa ma prezint la sediul ITM. Au solicitat documentele societatii , dosarele de personal ale angajatilor si documente doveditoare pentru cursanti. Am prezentat toate documentele solicitate, vazand ca prezenta tuturor persoanelor era justificata in locatia respectiva au scos o plangere pe care o aveau in urma careia au facut ele controlul "inopinant"si m-au intrebat despre persoana respectiva, care este statutul ei in societate. Persoana respectiva era un fost cursant care dupa terminarea cursului (octombrie 2012) a venit sa-si ridice diploma de calificare in februarie 2013 . In momentul in care a avenit sa-si ridice diploma era liber un post pentru care urmase cursurile , insa persoana respectiva a zis ca de la terminarea cursului pana la data respectiva nu a mai profesat si ca sa faca fata cerintelor ar mai avea nevoie de o perioada de practica. Am fost de acord sa-i acord acest ragaz si posibilitatea de a face practica alaturi de ceilalti cursanti prezenti, perioada pentru care a venit la practica a fost de aproximativ 2-3 saptamani , in aceasta perioada i-am acordat o suma care sa acopere cheltuielile de transport (persoana venea din alta localitate, de la o distanta de aprox 40km) si ceva acolo un sandvis in ideea ca la momentul angajarii vom include aceste bonusuri (bonuri de masa si decontarea transportului ) in contractul de munca . Dupa aceasta perioada in momentul in care i-am solicitat documentele pentru a incheia contractul de munca ( aviz medical, documente personale etc ) persoana respectiva nu a mai venit deloc, dupa o perioada a facut plangere la ITM ca a muncit in perioada respectiva si nu a fost platita. Am prezentat dovada de cursant a persoanei respective ,insa doamnele inspector de la ITM nu au vrut sa le ia in considerare si mi-au comunicat ca atata timp cat ele au sesizarea/reclamatia persoanei respective trebuie sa ia masuri si ca nu le intereseaza si , daca nu-mi convine sa contest procesul verba.
Eu , pe langa contestarea procesului verbal , vreau sa fac o plingere si impotriva inspectorilor ITM pentru comportamentul pe care l-au avut in timpul controlui si pe tot parcursul verificarilor.
Intrebarea este : Care este modalitatea? Cum,unde, cui adresez aceasta plangere?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:26, 11 Aprilie 2013
procesul verbal il contestati la judecatorie dar nu vad prea multe sanse in situatia data.
refritor la comportamentul domnilor inspectori daca dvs considerati ca si-au depasit atributiile sau au avut un comportament nepotrivit puteti sa le faceti plangere la superiorii dansilor.
Da am fost la superiori si i-am adus la cunostinta cele intamplate , e adevarat verbal , si a chemat pe cineva de la juridic si a rugato sa mearga impreuna cu mine sa rezolve problema , iar persoana de la juridic pe drumul de la biroul sefului la biroul inspectorilor care era un etaj mai jos m-a "certat" si ea ca : "nu imi este rusine sa vin la seful lor si sa-i aduc la cunostinta faptele , ca inspectorii se pot comporta cum vor ei , ca doar de aia sunt inspectori si vin in control , eu nu am dreptul sa comentez si pe deasupra erau si mai in varsta decat mine inspectorii , cum pot eu sa fiu necuviincios fata de varsta lor ?
Sunt trei aspecte total diferite :
- Contestarea proceselor-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor
- Contestarea in contencios administrativ a proceselor-verbale de control, potrivit Legii nr. 554/2004
- plangere impotriva inspectorilor ITM care au venit in control.

Impotriva modului de control al inspectorilor ITM puteti sesiza : Inspectia Muncii, Ministerul Muncii - foruri superioare ITM-ului si/sau A.N.F.P. - Agentia Nationala a Functionarilor Publici.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Control itm Ersin Dervis Ersin Dervis Buna ziua! Am si eu o intrebare , sunt administrator la o firma care pe langa servicii de infrumusetare este autorizata sa efectueze si servicii de formare ... (vezi toată discuția)
Inspectie itm stavila stavila Are dreptul inspectorul ITM sa fotografieze registrul cu banii angajatelor in magazinul meu fara acordul administratorului ori al personalului prezent? Am ... (vezi toată discuția)
Comportament itm abuziv cristinanicole cristinanicole buna ziua . in vara am avut la societate un control itm insa tot personalul din conducere si de la birouri era in concediu, societatea neavand activitate pe ... (vezi toată discuția)