Ma puteti ajuta cu cateva detalii referitor la procedura de informare a angajatorului asupra starii de sarcina, in conditiile urmatoare:
- schimbare loc de munca la 1 martie 2013 (contract pe termen nelimitat)
- la cateva zile dupa, s-a aflat despre starea de sarcina
- exista continuitate in "cartea de munca" pe perioada ultimelor 12 luni
- nastere prognozata sept/oct 2013
Se poate informa angajatorul in perioada de 3 luni de proba (standard conform Codul Muncii) de la inceputul contractului de munca ?
Pentru a elimina riscul intreruperii CM, este bine sa se faca inregistrarea statutului de insarcinata prin depunerea documentele medicale, alaturi de informarea de sarcina in perioada de proba?
Exista riscul ca, la sfarsitul perioadei de proba sa se poata inchide CM, pe motiv ca angajata este insarcinata ?
Dupa informarea starii de sarcina CM mai poate fi intrerupt ? Chiar si in perioada de proba ?
daca se intampla ceva negativ, poti sesiza inspectoratul teritorial de munca pentru rezolvarea litigiului. mi se pare ca este ca si interdictia ca angajatorul sa te intrebe la angajare daca este insarcinata sau daca ai de gand sa ramai insarcinata prea curand. :) poate nu se va intampla nimic rau. sarcina usoara si fii fara stres, ca sa nu afectezi bebelusul.
Asa este, normal, si in conditii de bun simt, nu ar trebui sa se intample asa ceva, dar ar fi mai multa liniste daca as gasi undeva mai clar definit acest aspect.
Chiar nu exista cod de procedura al Codului Muncii sau un Cod al Muncii adnotat ?
1. Codul Muncii prevede ca , concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere ...
In acest caz, daca ati adus la cunostinta angajatorului ca sunteti insarcinata devin incidente aceste prevederi ale art.60 alin.1 lit.c .mun.
2. OUG nr.96/2003 prevede :
art.2 lit. c - salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare;
In acest sens, informarea angajatorului privind starea de graviditate trebuie facuta in scris si nu verbal
3. Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia, conform art.31 alin.3 C.mun. Problema este discutabila , intrucat Codul Muncii cat si OUG nr.96/2003 se refera la concediere si nu la incetarea c.i.m. cat vorbeste despre interzicerea concedierii unei persoane insarcinate.
Atentie insa ca cele doua texte art.60 alin.1 lit.c C.mun. si art.21 alin.1 lit.a din OUG nr.96/2003 se refera la situatii diferite.
4. Concedierea pe durata in care femeia salariata este gravida este posibila pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.