buna ziua, o intrebare as avea in legatura cu o mostenire. Parintii mei cand s-au casatorit mama avea o fica din alta casatorie, acum 9 ani tatal meu a decedat. eu cu sotia mea am zis catre mama sa ne lase sa ne mutam la ea ca sa putem avea grija de ea, era inca in putere, i-am zis ca nu o sa putem sa mergem zi de zi daca nu stam la ea. nu a vrut, acum e bolnava, cand am putut ne-am dus l-a ea si am sunat-o. baiatul sorei mele sta in aceeasi localitate cu noi, casatorit de 3 ori pana in prezent...a tot vizitat-o si i-a bagat in cap tot felul de tampenii despre noi ca nu ne intereseaza soarta ei, au dus-o in spital pe deascuns sa nu aflam noi, si noi tot am sunat-o bineinteles , ca totusi este mama mea, sunt casatorit de 30 de ani si nevasta nepotului meu e cu el de 2 ani, si pur si simplu ea ne-a interzis sa mai mergem acolo sa o cautam ca zice ca noi o omoram....... fica mea s-a dus cu mancare la ea dupa ce a iesit din spital si nesimtita k altfel nu ii pot spune de sotia nepotului meu a aruncat mancarea dp ea sa iasa din casa.va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti ce drepturi au ei, mai ales ca sora mea nu e fica tatalui meu. si casa au facut-o impreuna parintii mei, se poate da in intretinere fara acordul meu?
Trebuie dezbatuta succesiunea dupa tatal dvs, mama dvs nu poate instraina tot imobilul daca nu are succesiunea dezbatuta dupa sot, iar la acea succesiune dupa sot Veniti dvs in calitate de fiu si dansa in calitate de sotie supravietuitoare, iar in masa succesorala va intra cota de 1/2 din casa, restul apartinand mamei dvs , adica restul de 1/2 din Casa, cu titlu de bun comun, achizitionat in timpul casatoriei. Cotele dvs dupa dezbaterea succesiunii dupa tatal dvs vor fi 3/8 dvs si mama 5/8 ( adica jumatatea ce I se cuvenea si inca o patrime din 1/2 ce apartinea tatalui dvs).
Fara acordul dvs nu poate instraina nimic in totalitate, inclusiv deci prin contract de intretinere. Cel mult poate sa lase testament pentru partea dansei . Acest testament poate fi redus la decesul dansei pt cota de rezerva succesorala ce vi o incalca. Daca are cadastru si intabulare imobilul si ati facut succesiunea dupa Tata, mama dvs poate sa instraineaze cota Sa parte ideala din imobil.