avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cheltuieli de protocol in favoarea asociatilor
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cheltuieli de protocol in favoarea asociatilor

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema

In cursul anului 2011 si 2012 s-au efectuat diverse cheltuieli(s-au cumparat alimente,bauturi,haine) care au fost trecute pe protocol.
societatea de la 01.01.2011 este microintreprindere.
La sfarsitul anului 2012 ar trebui sa calculez tva pentru toata suma inregistrata in 623 si sa o impozitez cu 16% fiind considerata distributie de dividende.
Mentionez ca nu s-a facut nicio nota nici la decembrie 2011
Ce note contabile trebuie sa intocmesc pentru repartizare dividende
Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: contawest , utilizator 12:48, 15 Aprilie 2013
Tva-ul aferent cheltuielilor de protocol reprezentand tutun si alcool este nedeductibil.
Nu vad de ce ar trebui considerate distribuire de dividente achizitiile facute de o microintreprindere. Daca asociatul prefera sa achizitionese anumite bunuri si sa nu incasesze dividende in numerar iar societatii sa i se diminueze rezultatul contabil putand chiar sa ajunga si pe pierdere din aceasta cauza... este problema adminstratorului (cand va dori sa ia un credit de la banca s-ar putea sa fie refuzat)
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Aprilie 2013
radumuresan, utilizator
Doriti sa reveniti asupra acelor cheltuieli de protocol, stornandu-le si inregistrand dividende ca o corectie? Nu se intelege prea bine ce doriti sa faceti, deruteaza de asemenea si precizarea calcularii de TVA. Va referiti la colectare?
Am vrut sa spun ca patronul a facut cheltuieli reprezentand alimente,haine,bauturi pe care le-am trecut pe protocol.
Avand in vedere ca nu s-a depus bilantul ar trebui sa stornez inregistrarile sa colectez tva si sa calculez impozit pe dividende aferent acestor cheltuieli sau pot sa ramana pe protocol
Daca este microintreprindere se calculeaza tva la ce depaseste limita la protocol?
Va multumesc,
Cheltuielile pot ramane inregistrate pe protocol, si se colecteaza doar TVA pentru ch de protocol ce depasesc limitele ch de protocol stabilite de lege, valabile la calculul profitului impozabil.

Conform art 128 , alin (8) din Codul fiscal:

"Nu constituie livrare de bunuri, în sensul alin. (1):
f) acordarea de bunuri de mică valoare, în mod gratuit, în cadrul acţiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol/reprezentare, în condiţiile stabilite prin norme."

Norme:
"(15) În sensul art. 128 alin. (8) lit. f) din Codul fiscal:
a) bunurile acordate gratuit în cadrul acţiunilor de protocol nu sunt considerate livrări de bunuri dacă valoarea totală a bunurilor acordate gratuit în cursul unui an calendaristic este sub plafonul în care aceste cheltuieli sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, astfel cum este stabilit la titlul II din Codul fiscal. Aceleaşi prevederi se aplică şi în cazul microîntreprinderilor sau al persoanelor impozabile care nu trebuie să depună situaţii financiare anuale conform prevederilor legale;
b) bunurile acordate gratuit în cadrul acţiunilor de sponsorizare sau mecenat nu sunt considerate livrări de bunuri dacă valoarea totală în cursul unui an calendaristic se încadrează în limita a 30/00 din cifra de afaceri determinată potrivit art. 152 alin. (2) din Codul fiscal.
(16) Încadrarea în plafoanele prevăzute la alin. (15) se determină pe baza datelor raportate prin situaţiile financiare anuale. În cazul persoanelor impozabile care nu sunt obligate să depună situaţii financiare anuale conform prevederilor legale, încadrarea în plafoanele prevăzute la alin. (15) se determină pe baza datelor raportate prin declaraţiile privind veniturile realizate. Nu se iau în calcul pentru încadrarea în aceste plafoane sponsorizările, acţiunile de mecenat sau alte acţiuni prevăzute prin legi, acordate în numerar, precum şi bunurile pentru care taxa nu a fost dedusă.
Depăşirea plafoanelor constituie livrare de bunuri cu plată şi se colectează taxa, dacă s-a exercitat dreptul de deducere a taxei aferente achiziţiilor care depăşesc plafoanele. Taxa colectată aferentă depăşirii se calculează şi se include în decontul întocmit pentru perioada fiscală în care persoana impozabilă a depus sau trebuie să depună situaţiile financiare anuale sau, după caz, declaraţiile privind veniturile realizate, respectiv în anul următor celui în care au fost efectuate cheltuielile."
Multumesc mult,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autofactura pt cheltuielile de protocol Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua, Avand in vedere ca trebuie sa facem decl.101 pentru 2 perioade fiscale, autofactura pt cheltuielile de protocol aferenta perioadei 01-30 sept. cand ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate sponsorizare oliana oliana Daca am facut o sponsorizare in luna octombrie 2010, am calculat deductibilitatea cheltuielilor la cifra de afaceri si profitul cumulat pe anul 2010, acum ne ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli protocol iuli-ana iuli-ana patronul vrea ca fiecare angajat sa poata bea o cafea si apa minerala in fiecare zi, cheltuielile le voi inregistra pe protocol 2 % , e corect. (vezi toată discuția)