Contract de prestari servicii.
Se stabileste pretul contractului, pret care include si cheltuielile cu realizarea unei instalatii necesare Prestatorului pentru efectuarea serviciilor propriuzise.
Neavand resursele necesare, Prestatorul cere sa i se plateasca o suma din pretul contractului stabilit pentru servicii, pentru realizarea instalatiei.
Beneficiarul deschide un acreditiv si plateste pentru efectuarea instalatiei o parte din pretul contractului si inca o suma din surse proprii, peste pretul contractului.
Ca urmare a acestui fapt, partile stabilesc ca la finalizarea contractului instalatia respectiva sa ramana in proprietatea Beneficiarului.
La incetarea contractului insa, Prestatorul refuza sa transfere proprietatea instalatiei catre Beneficiar.
Ce posibilitati are Beneficiarul serviciilor, avand in vedere ca acesta nu doreste neaparat sa fie proprietar al instalatiei respective ci doar sa-si recupereze banii pe care i-a achitat in plus fata de pretul contractului.
Pentru o actiune in restituire a sumei respective, de cand incepe sa curga termenul de prescriptie, de la data platii sumei respective prin acreditiv sau de la data incetarii contractului de prestari servicii ?
Beneficiarul nu are, potrivit contractului, dreptul la restituirea sumei, ci doar dreptul de a dobîndi în proprietate instalaţia.
Dacă prestatorul refuză predarea instalaţiei, beneficiarul are la îndemănă două căi. Prima ar fi predarea silită a instalaţiei, care, din cîte înţeleg, nu vă mai interesează. A doua ar fi rezoluţiunea parţială a contractului şi obligarea prestatorului la restituirea sumei reprezentînd contravaloarea acelei instalaţii.
Abia din momentul în care hotărîrea instanţei va rămîne definitivă se poate vorbi despre curgerea termenului de prescripţie pentru obligarea prestatorului la restituirea sumei, pînă în acel moment neexistînd, din punct de vedere contractual, vreo astfel de obligaţie din partea prestatorului.
Daca in contract este prevazuta clauza ca instalatia trece in proprietatea dumneavoastra, nu puteti schimba acest lucru decat de comun acord.
Daca partenerul dumneavoastra de afaceri nu si-a respectat obligatiile contractuale , privind : calitatea lucrarii, termenele de executie, etc, atunci puteti cere in instanta rezolutiunea contractului si punerea in situatia anterioara, adica sa va restituie banii platiti.
Contractul a incetat, nu mai pot cere nici o rezolutiune.
Litigiile din contractul respectiv erau de competenta Tribunalului Arbitral care insa, s-a declarat necompetent in ceea ce priveste transferul de proprietate dar s-a declarat competent in ceea ce priveste restituirea sumei ( pe care am solicitat-o in subsidiar).
Ce fac acum, pentru ca nu mai sunt in termen sa promovez o actiune in instanta si nici nu ma intereseaza sa devin proprietar.
Daca firma respectiva, prin intampinare, refuza transferul proprietatii instalatiei, nu pot cere totusi restituirea sumei respective ?
Vă sfătuiesc să angajaţi fie un consilier juridic al firmei, fie un avocat. Chestiunile de drept ar putea să vă depăşească şi ar fi păcat să promovaţi o acţiune fără să stăpîniţi domeniul.