avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termenul de prescriptie in cazul solicitarii repunerii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termenul de prescriptie in cazul solicitarii repunerii partilor in situatia anterioara semnarii contractului

Buna seara.In cazul in care solicit instantei rezilierea unui contract de prestari servicii (din culpa paratei) si repunerea partilor in situatia anterioara incheierii contractului, implicit returnarea sumelor incasate in mod necuvenit, daca acest contract a fost incheiat in 01.07.2012 se poate considera prescris ,,dreptul" de a mai solicita suma respectiva.
Cel mai recent răspuns: ivasi , utilizator 14:34, 22 Ianuarie 2017
Repunerea partilor in situatia anterioara este un capat accesoriu celui privind desfiintarea contractului (rezolutiunii). El urmeaza soarta capatului principal,in sensul ca daca instanta va dispune rezolutiunea contractului, atunci va repune si partile in situatia anterioara, iar daca se va respinge capatul privind rezolutiunea, atunci si petitul subsidiar va fi respins.
Deci termenul de prescriptie pentru repunerea partilor in situatia anterioara curge de la data desfiintarii contractului, ceea ce inteleg ca nu este cazul in speta dvs., intrucat inca nu este dispusa rezolutiunea.
S-ar putea insa sa fie prescris dreptul de a solicita desfiintarea contractului, insa aceste aspecte trebuie analizate in concret.

De asemenea, in mesajul dvs. mentionati de reziliere, ceea ce din punct de vedere juridic nu are aceleasi efecte cu rezolutiunea. Trebuie analizat daca contractul a carui desfiintare o cereti era cu prestatii succesive sau cu o singura prestatie, pentru a sti cu exactitate ce sanctiune intervine: rezilierea sau rezolutiunea, deoarece rezilierea nu are ca efect repunerea partilor in situatia anterioara.
Fiind un contact de prestari servicii cel mai sigur vorbim de prestatii succesive.

In cazul neexecutarii culpabile din partea unei parti intervine rezilierea, dar care nu are ca scop restituirea prestatiilor anterioare, efectul rezilierii se produce pentru viitor nu si retroactiv.

Conditiile concrete legate de reziliere depind de situatia de fapt si de prevederile contractuale.
In primul rand multumesc pentru raspunsuri.In al 2-lea rand referitor la contract, acesta este unul de prestari succesive. Punerea in opera a contractului respectiv s-a facut cu incalcarea prevederilor legii Legii nr.154/2012 privind regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii electronice, in concluzie de la bun inceput I-a lipsit cadrul legal, furnizorul mentionand ca va remedia ulterior respectivul aspect, dar bineinteles ca acest lucru nu s-a concretizat.La incercarea mea de denuntare anticipata a contractului am fost ,,santajat emotional" cu penalitatile pentru incetarea prematura a contractului, desi furnizorul nu avea si nici nu are nici la acest moment solutie tehnica si nici legala pentru asigurarea serviciilor contractate.Ulterior sesizarii A.N.PC.-ului au intrat in defensiva si au renuntat la penalitati si la plata lunilor facturate in perioada de ,,conciliere amiabila a litigiului" (adica vreo 6 luni:)).Totusi mi-au prijeluit niste stari emotionale de toata frumusetea, acesta fiind motivul pentru care as dori sa initiez o actiune impotriva dansilor, nu din spirit de vendeta ci mai mult din dorinta de a modifica o tipologie comportamentala in relatia furnizor-beneficiar.
Ultima modificare: Duminică, 26 Iulie 2015
Tedy28, utilizator
Intre timp am parcurs prevederile referitoare la actiunea prin care se solicita constatarea nulitatii actului juridic incheiat, de unde am retinut faptul ca in cazul constatarii nulitatii absolute a actului incheiat, actiunea poate fi introdusa oricand.In schimb nu am destula experienta practica pentru aprecierea tipului de nulitate care ar putea lovi actul incheiat in conditiile mentionate anterior.
Ultima modificare: Duminică, 26 Iulie 2015
Tedy28, utilizator
ce poti face cu o nulitate absoluta fara acordarea repunerii in situatia anterioara?multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune in pretentii dacmoto dacmoto Buna seara! Speta este urmatoarea: intre o pers fizica(beneficiar) si o pers juridica(prestator) s-a incheiat un contract de prestari servicii. ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere page page Buna ,pentru incetarea efectelor unui contract de intretinere cu clauza de uzufruct viager trebuie sa solicit in instanta rezolutiunea lui sau rezilierea,care ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere... ContSters4579 ContSters4579 ...ce parere aveti...un contract de intretinere poate fi reziliat/rezolutionat pe cale amiabila printr-o conventie in fata unui notar daca partile renunta la ... (vezi toată discuția)