Buna ziua
Va rog sa ma ajutati sa inteleg mai bine urmatorea situatie:
Eu sunt functionar public la o primarie, si sunt vizat pentru concediere, pe motiv de restructurare.
Deci din compartimentul in care lucrez, trebuie sa plece un om si acela probabil voi fi eu
pentru ca am venit ultimul si pentru ca nu am pile.
Toti din compartiment avem aceeasi pregatire .
Intrebari:
1. Cum este legal sa se faca aceasta concediere? Pur si simplu o sa primesc decizia de concedire
si ar trebui sa ma dau la o parte?
2. Este legal sa se concedieze un angajat cu pregatire superioara, si sa se pastreze alti angajati
cu o pregatire mai sumara. Adica nu ar trebui sa imi propuna un post de paznic de exemplu si
sa-l concedieze pe paznic? N-am nimic cu paznicii , era un exemplu intamplator.
Eu am citit ceva din legea funtionarului public, dar acolo nu scrie cum se face restructurarea ci numai ca daca se face
trebuie sa-ti dea o lista cu posturile vacante. Daca lista e vida, asta e.
In concluzie m-ar interesa daca aceste concedieri se fac la bunul plac al primarilor, sau exista vreo lege?
In multe cazuri asa se face , dupa bunul plac al primarilor .... dvs aveti posibilitatea de a contesta aceasta decizie de restructurare.
In cazul eliberarii din functia publica, autoritatea sau institutia publica este obligata sa acorde functionarilor publici un preaviz de 30 de zile calendaristice. De asemenea, in perioada de preaviz, persoana care are competenta legala de numire in functia publica poate acorda celui in cauza reducerea programului de lucru, pana la 4 ore zilnic, fara afectarea drepturilor salariale cuvenite.
In perioada de preaviz, daca in cadrul autoritatii sau institutiei publice exista functii publice vacante corespunzatoare, aceasta are obligatia de a le pune la dispozitie functionarilor publici.
Daca nu exista functii publice vacante corespunzatoare in cadrul autoritatii sau institutiei publice, autoritatea ori institutia publica are obligatia de a solicita Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, in perioada de preaviz, lista functiilor publice vacante. In cazul in care exista o functie publica vacanta corespunzatoare, identificata in perioada de preaviz, functionarul public va fi transferat in interesul serviciului sau la cerere.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.
Am citit si eu legea 188/199 din carte ati citat, dar nu am inteles mai multe lucruri si va rog sa ma mai ajutati
cu urmtoarele raspunsuri:
1. Pe ce baza legala se face organigrama? Nu trebuie facuta o analiza? Trebuie consultat sindicatul ?
2. Dupa ce se aproba organigrama, exista o procedura legala de ocupare a posturilor ? Adica daca intr-un
compartiment cu acelasi tip de posturi , cum se face alegerea celor care raman, care este procedura legala ? Am inteles ca pot sa fac contestatie, dar pe ce sa ma bazez ? Sa contest ca nu-i place la primar de mine si ca n-am pile? Daca-i legala treaba asta atunci n-are rost sa-mi pierd vremea de pomana
3. In cazul eliberari din functie a unui functionar public, el are prioritate la ocuparea posturilor din aceeasi primarie
fata cei contractuali, sau fata de alti functionari publici cu o pregatire mai slaba? Ma refer la faptul ca functionarii publici au facut niste sacrificii cand s-au angajat, in sensul ca nu avem dreptul sa mai lucram altceva. Pe baza acestor sacrificii nu ar trebui sa avem prioritate la reduceri. Ar trebui sa fim ca si militarii fata de civili intr-o institutie militara. In sensul ca prima data se concediaza civilii si apoi militarii.
Daca considerati ca trebuie sa va platesc pentru raspunsuri va rog sa-mi spuneti.
1. Organigrama este facuta de angajator , prin intermediul Departamentului de Resurse Umane.
2. Aprobarea acesteia se face de catre Consiliul Local, in cazul dvs.
3. Încadrarea salariaţilor la instituţiile şi autorităţile publice şi la alte unităţi bugetare se face numai prin concurs sau examen, după caz. Posturile vacante existente în statul de funcţii vor fi scoase la concurs, în raport cu necesităţile fiecărei unităţi. Pentru anul 2009, posturile vacante la 31.12.2008 sunt blocate.
4. Daca exista posturi vacante de functionari publici, acestea trebuie sa fie ocupate mai intai de catre functionarii publici carora li s-a desfiintat postul si apoi de alte persoane.
Va multumesc pentru raspunsuri, dar totusi mai am unele nelamuriri
Incerc sa fiu mai clar cu intrebarile
1. Pot sa contest organigrama, si pe ce baza legala? Este vreo lege a organigramelor la primarii?
2. Ati zis de incadrare pe posturi vacante si eu am intrebat de incadrarile ce se fac in cadrul restructurarii, unde nu avem posturi vacante, ci dimpotriva. In cazul restructurarilor sa inteleg ca toate posturile devin vacante si se da concurs pentru ocuparea lor?
3. La restructurare, pe un post care nu este de functionar public se poate angaja un functionar public, si sa fie eliberati din functie cei care nu sunt functionari publici?
Va rog sa-mi raspundeti mai pe intelesul unuia care nu este in domeniul juridic, daca am vreo sansa sa raman functionar public. Deci daca ma dau astia afara eu ce as putea sa contest? Asta e de fapt intrebarea principala, pe care eu am incercat sa o pun in cele 3 intrebari. Ce sfat imi dati?
1. Nu am mai auzit de contestarea unei organigrame; nu exista temei legal pentru a o contesta.
2. Nu, in cazul restructurarilor, vi se prezinta o lista cu posturile vacante; dvs. puteti opta pentru unul dintre ele. Daca ati fost eliberat dintr-o functie publica de conducere, aveti prioritate la ocuparea unei functii publice de executie.
Asa cum v-a raspuns si domnul Bucuroiu (elis), daca institutia nu are posturi vacante, va solicita de la ANFP lista cu posturi vacante in cadrul altor institutii; daca, in perioada de preaviz, veti opta pentru unul dintre posturi, veti fi transferat, conform art. 90 din Legea nr. 188/1999. Optiunea dvs. se face in perioada de preaviz.
3. Daca exista mai multi functionari publici decat posturi vacante in cadrul institutiei, aceasta organizeaza examen pentru ocuparea functiilor vacante (art. 100, alin. 4 din Statut).
4. Daca nu optati pentru un post vacant in cadrul institutiei si nici nu va transferati pe un post dintre cele transmise de catre ANFP, puteti contesta decizia de eliberare din functie, care este act administrativ si se contesta conform Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ.
Deci, nu toate posturile devin vacante si nu va fi dat afara personalul contractual. Institutia la care lucrati are obligatia sa ceara ANFP lista cu posturile vacante in alte institutii, posturi pentru care puteti opta in termenul de preaviz. Dca vi se ofera posturi de pe lista trimisa de catre ANFP si nu optati pentru niciunul dintre ele, nu aveti cum sa castigati procesul.
Intrati si pe sectiunea "functionari publici", s-a mai discutat acolo acest subiect.