avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedieri
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedieri

Buna ziua
Va rog sa ma ajutati sa inteleg mai bine urmatorea situatie:
Eu sunt functionar public la o primarie, si sunt vizat pentru concediere, pe motiv de restructurare.
Deci din compartimentul in care lucrez, trebuie sa plece un om si acela probabil voi fi eu
pentru ca am venit ultimul si pentru ca nu am pile.
Toti din compartiment avem aceeasi pregatire .
Intrebari:
1. Cum este legal sa se faca aceasta concediere? Pur si simplu o sa primesc decizia de concedire
si ar trebui sa ma dau la o parte?
2. Este legal sa se concedieze un angajat cu pregatire superioara, si sa se pastreze alti angajati
cu o pregatire mai sumara. Adica nu ar trebui sa imi propuna un post de paznic de exemplu si
sa-l concedieze pe paznic? N-am nimic cu paznicii , era un exemplu intamplator.

Eu am citit ceva din legea funtionarului public, dar acolo nu scrie cum se face restructurarea ci numai ca daca se face
trebuie sa-ti dea o lista cu posturile vacante. Daca lista e vida, asta e.
In concluzie m-ar interesa daca aceste concedieri se fac la bunul plac al primarilor, sau exista vreo lege?

Cu multumiri

Cel mai recent răspuns: Cezar Rares ANGHEL , Mediator 13:58, 6 Mai 2009
Va multumesc pentru raspunsurile date.
Va rog sa-mi mai raspundeti la inca doua intrebari si nu va mai stresez.

1.Din cate am vazut eu organigrama, se refera la numarul de posturi dintr-un compartiment, si nu sunt nominale.
Deci daca din 10 posturi cu acelesi fisa a postului, raman 7 , cum se aleg cei 7 fericiti?
Sau sunt nominale si imi reduce fix postul meu ?
2. Daca lista cu posturile vacante in alte institutii este vida (si dupa cum zicea d-l Bucuroiu ca sunt blocate posturile vacante, chiar asa este) , ce se intampla?

Va multumesc
1.Posturile din organigrama nu sunt nominale, . Daca in organigrama sunt 10 posturi de contabil ( ca ex.) si se decide restructurarea prin desfiintarea a 3 posturi de contabil, sunt eliberati din functie dupa criteriul performantei ( speram noi cu totii........)
In cazul in care cele 10 posturi din departament au denumiri diferite : contabil, referend, economist...........etc. postul restructurat poate fi ales cel pe care il detineti dvs., fara sa mai fie necesara aplicarea unui criteriu de selectie.
2 In cazul in care nu exista locuri vacante in lista respectiva veti beneficia de somaj in cazul in care indepliniti conditiile de acordare a acestuia.
turdeanu a scris:

1.Din cate am vazut eu organigrama, se refera la numarul de posturi dintr-un compartiment, si nu sunt nominale.
Deci daca din 10 posturi cu acelesi fisa a postului, raman 7 , cum se aleg cei 7 fericiti?
Sau sunt nominale si imi reduce fix postul meu ?
2. Daca lista cu posturile vacante in alte institutii este vida (si dupa cum zicea d-l Bucuroiu ca sunt blocate posturile vacante, chiar asa este) , ce se intampla?

1. Posturile nu sunt nominale; fiind functionar public, daca mai multi functionari opteaza pentru acelasi post, institutia organizeaza examen, conform art. 100, alin. 4 din Legea nr. 188/1999. Deci, "cei 7 fericiti se aleg" in urma promovarii examenului organizat de institutia publica.
2. Transferuri se fac; nu se organizeaza concursuri pentru posturile care erau vacante in 31.12.2008.
Stiamte domn..aveti posibilitatea sa "contestati organigrama" asa cum doriti.De fapt dumneavoastra aveti posibilitatea de a ataca in contecios administrativ Hotararea Consiliului Local de aprobare a organigramei si statului de functii din aparatul Primarului conform legii contenciosului administrativ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se poate vacanta un post in cadrul unei institutii publice? mihai_mihai mihai_mihai cum se poate vacanta un post in cadrul unei institutii publice, care sunt conditiile in care o institutie publica poate vacanta un post. va multumesc si ... (vezi toată discuția)
Concediere functionar public ana18 ana18 mi-am terminat concediul de crestere al copilului in varsta de pana la 2 ani pe 18 iulie2010 m-am intors la munca exact in febra concedierilor. Eu sunt ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post functionar public ANAFNAFA ANAFNAFA Postul pe care sunt incadrat sa desfiintat atributiile fiind preluate de alt functionar public ,ce se intampla cu persoana mea ,mentionez ca mai sunt in ... (vezi toată discuția)