avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1036 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere

Lucrez la Casa de Cultura Oradea unde sunt 16 angajati (personalitate juridica). De curand, 10 dintre acestia au primit preaviz (de 15 zile lucratoare) pentru desfacerea contractului de munca (prevederile art 65), 66) 73) din Legea 53/2003 - Codul Muncii, actualizat. Ei spun ca este concediere individuala, nu colectiva, deci nu primim salarii compensatoare.. Este corect, in conditia in care am fost concediati mai mult de 50% din numarul de angajati? Vreau sa va spun ca sunt divortata, am doi copii in intretinere, unul student in Bucuresti si celalalt elev in clasa a X-a, dar nu s-a tinut cont de acest aspect. Am lucrat ca secretar-dactilograf la aceasta institutie de aproape 9 ani .:-/

In tabelul Forum este mentionat cu un 1 faptul ca am primit un raspuns. Nu am primit niciunul.
Ultima modificare: Joi, 26 Februarie 2009
stelamudura, utilizator
Cel mai recent răspuns: stelamudura , utilizator 18:12, 1 Martie 2009
Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007-2010 prevede la art. 78 (1) ca, la încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.

Potrivit art.247 C.mun., in cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.

In conformitate cu prevederile codului muncii:
Art. 68. - (1) Prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:
a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
.........................
Deci, in cazul dumneavoastra, fiind concediati 10 salariati este vorba despre o concediere colectiva.
Nu cred ca poate fi considerata concediere colectiva, intrucat legea prevede ca, concedierea este colectivă atunci când într-o perioadă de 30 zile calendaristice, pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, sunt concediaţi cel puţin 10 salariaţi dacă angajatorul are între 21 şi 99 salariaţi ... prin urmare, trebuie sa fie indeplinite cumulativ ambele conditii si nu numai una.
Buna ziua. Inteleg, dar de ce nu prevede legea nimic in cazul in care sunt mai putin de 20 angajati, asa cum e cazul nostru. Eu cred ca lasa loc de interpretare. Sau nu? Ar fi super, maca sa ne alegem cu ceva salarii recompensa daca tot intram in somaj la varsta aceasta. Oricum, multunesc
Fie ca este vorba de concediere individuala (art.65 C.mun.), fie ca este vorba de concediere colectiva legea prevede acordarea de plati compensatorii. Legea nu face diferentiere in aceste situatii.

Alte discuții în legătură

Incetarea contractului de munca din motive ce nu tin de angajat - ccm ramura geronimo00 geronimo00 Buna ziua, Din motive (pretexte) financiare mi s-a adus la cunostinta verbal ca urmeaza sa mi se incheie contractul de munca in curand. In cazul ... (vezi toată discuția)
Concediere dutzu dutzu buna ziua! am si eu o problema. in data de 25.05.2009 am fost concedita conform art.65(1) CM, pe motiv ca mi s-a desfiintat locul de munca (asistent manager). ... (vezi toată discuția)
Buna VALYTA VALYTA AM FOST CONCEDIATA DE CURAND IN BAZA ART 65 CODUL MUNCII (REDUCERE DE PERSONAL) SI AM CITIT PE NET CA AS AVEA DREPTUL LA UN SALARIU COMPENSATOR EGAL CU ... (vezi toată discuția)