avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1071 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere

Lucrez la Casa de Cultura Oradea unde sunt 16 angajati (personalitate juridica). De curand, 10 dintre acestia au primit preaviz (de 15 zile lucratoare) pentru desfacerea contractului de munca (prevederile art 65), 66) 73) din Legea 53/2003 - Codul Muncii, actualizat. Ei spun ca este concediere individuala, nu colectiva, deci nu primim salarii compensatoare.. Este corect, in conditia in care am fost concediati mai mult de 50% din numarul de angajati? Vreau sa va spun ca sunt divortata, am doi copii in intretinere, unul student in Bucuresti si celalalt elev in clasa a X-a, dar nu s-a tinut cont de acest aspect. Am lucrat ca secretar-dactilograf la aceasta institutie de aproape 9 ani .:-/

In tabelul Forum este mentionat cu un 1 faptul ca am primit un raspuns. Nu am primit niciunul.
Ultima modificare: Joi, 26 Februarie 2009
stelamudura, utilizator
Cel mai recent răspuns: stelamudura , utilizator 18:12, 1 Martie 2009
Pe FORUM AM GASIT PANA ACUM 3 PARERI DIFERITE LA CONCEDIERE, DE LA 3 CONSULTANTI. CARE E REALA SI DE LUAT IN SERIOS? (ex.: de la Sorin Susca, de la 2007_... si de la d-l Elis). Se pare ca totusi cea plauzibila e a d-lui Elis, dar tot neclara. MULTUMESC
1. Trebuie sa discerneti singura in ce masura raspunsurile primite va pot ajuta in cazul supus dezbaterii.
2. Pentru ca o concediere sa fie calificata colectiva trebuie indeplinite trei conditii :
- prima, sa fie vorba de un anumit numar de salariati afecati de aceasta masura
- a doua, motivul incetarii c.i.m. a celor in cauza sa nu tina de persoana lor
- a treia, perioada de timp in care va avea loc incetarea acelor contracte sa nu depaseasca 30 de zile calendaristice.
3. In situatia dvs, legea nu prevede o rezolvare a situatie in care societatea are un numar de salariati sub 20, deci poate fi interpretabila.
Va multumesc.:hm:
Daca ar fi considerata concediere colectiva, atunci platile compensatorii vor face obiectul dispozitiilor O.U.G. nr.98 din 24 iunie 1999 privind protecţia socială a persoanelor ale căror contracte individuale de muncă vor fi desfăcute ca urmare a concedierilor colective .
De altfel, decizia de concediere este emisa in baza art.65 C.mun. si nu in baza art.68 C.mun.
Va multumesc in final si va rog sa ma scuzati daca am folosit frecvent in propozitii litere ingrosate sau daca am fost prea insistenta, insa situatia in care ma aflu in prezent este una fara precedent care nu-mi da pace. Raspunsurile dumneavoastra mi-au fost de un real folos. La revedere.:wave:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetarea contractului de munca din motive ce nu tin de angajat - ccm ramura geronimo00 geronimo00 Buna ziua, Din motive (pretexte) financiare mi s-a adus la cunostinta verbal ca urmeaza sa mi se incheie contractul de munca in curand. In cazul ... (vezi toată discuția)
Concediere dutzu dutzu buna ziua! am si eu o problema. in data de 25.05.2009 am fost concedita conform art.65(1) CM, pe motiv ca mi s-a desfiintat locul de munca (asistent manager). ... (vezi toată discuția)
Buna VALYTA VALYTA AM FOST CONCEDIATA DE CURAND IN BAZA ART 65 CODUL MUNCII (REDUCERE DE PERSONAL) SI AM CITIT PE NET CA AS AVEA DREPTUL LA UN SALARIU COMPENSATOR EGAL CU ... (vezi toată discuția)