avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 467 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somer actual in curind angajat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somer actual in curind angajat

Buna !
Se da urmatoarea situatie.Sunt proaspat somer (dupa 18 de ani de munca ) in urma disponibilizarilor colective de la Mechel Campia-Turzii.Mi-am gasit ceva de munca in alta localitate.Si acum vin nelamuririle?
1.Ce fel de contract de munca sa accept, pe perioada determinata sau nedeterminata in ipoteza revenirii la indemnizatia de somaj in cazul unui eventual esec ?
2.In ideea ca raspunsul este pe perioada determinata care sunt situatiile de evitat ptr. mine care ar putea provoca pierderea indemnizatiei de somaj in cazul unei incercari nefericite de angajare?
3.Aceeasi intrebare si pentru varianta perioada nedeterminata ?

Va multumesc respectuos ptr. timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:38, 15 Aprilie 2013
1. Avantajos este un c.i.m. pe durata nedeterminata .... insa daca se incheie un astfel de c.i.m. atunci va inceta plata indemnizatiei de somaj ..

2. Pentru a avea si posibilitatea revenirii la somaj , ca trebui sa incheiati un c.i.m. pe durata determinata de cel mult 12 luni .... pe durata acestuia, plata indemnziatiei va fi suspendata , urmand a se relua la incetarea c.i.m.

3. Reluarea platii nu este conditionata de faptul ca incetarea c.i.m. trebuie sa se faca in baza unui anumit articol din codul mucnii.

4. Legea nr.76/2002 prevede :
Art. 44
Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj
acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
a) la data încadrării în muncă, conform legii, pentru o perioadă mai mare de 12 luni;
...

Art. 45
(1) Suspendarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj
acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
...
c) la data încadrării în muncă, conform legii, pe o perioadă de cel mult 12 luni;
.....

(3) Repunerea în plată, după suspendarea în condiţiile alin. (1) lit. b), c) şi e)-i), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetării situaţiei care a condus la suspendare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire in somaj dupa prelungire contract perioada determinata monrocka monrocka Buna seara! Sunt in situatia in care imi va expira contractul pe perioada determinata (inainte de angajare am fost in somaj), insa angajatorul mai are nevoie ... (vezi toată discuția)
Drept somaj adonisvigalex adonisvigalex Am urmatoarea situatie: In iunie 2012 am intrat in somaj,iar in mai 2013 am fost angajat pe perioada determinata pana la sfarsitul lunii august, iar ... (vezi toată discuția)
Ajutor somaj peugen68 peugen68 Buna ziua, am o mare problema. Fiind in somaj de mai putin o luna mi-am gasit un loc de munca. Culmea am si fost angajat in cateva minute si trimis la munca. ... (vezi toată discuția)