avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... somatie de plata
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

somatie de plata

Va rog sa ma sfatuiti! In absenta contractului ca inscris doveditor al existentei drepturilor si obligatiilor, ce alte inscrisuri pot fi acceptate de catre instanta pentru emiterea somatiei de plata. (ex. comanda, facturi acceptate, procese verbale de receptie a lucrarii; in ce conditii pot substitui existenta contractului? Daca ati intampinat situatii asemanatoare, va rog sa-mi impartasiti din experienta dumneavoastra.)
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: lucianiculae , utilizator 12:42, 17 Mai 2005
Factura este un bun substitut de contract. Poti sa folosesti si alte inscrisuri care sa dovedeasca faptul ca obligatia s-a executat, si creanta este lichida, certa si exigibila (de exemplu p.v. de primire predare, aviz de insotire a marfii etc) Dar factura este obligatorie, intrucat dovedeste acordul de vointa al partilor, in afara de existenta creantei.
Va multumesc pt raspuns. Din experienta dumneavoastra...la ce tertipuri (reactii de raspuns) sa ma astept din partea adversarului, sau a instantei? Este vorba de o lucrare receptionata prin proces verbal doar semnat, nu si stampilat. Refuzul platii este justificat prin "lipsa banilor". Factura a fost acceptata la plata! Pentru lucrare a fost facuta comanda de catre beneficiar singurul document care lipseste este un contract. Ce penalitati pot fi solicitate daca nu exista mentiune despre acestea in inscrisuri?( dobanzi legale!? )
Mentionez ca firma are un precedent in materie, cu o alta societate, care a castigat invocand ceva de genul: "lucrarea nu a fost corespunzator executata"...."procesele verbale de receptie au fost semnate si stamplilate de o persoana din firma care nu avea aceasta autoritate"(desi era seful de lucrari din partea beneficiarului etc.) - nu am fost eu cea care s-a ocupat de acel dosar(m-am informat doar despre trecutul litigios al firmei), dar..acum este debutul meu in acesta meserie.
Va multumesc!
Georgiana
Tertipuri? Reactii? Amuzant. Procesul verbal este semnat si de beneficiar? Daca da atunci nu prea ai de ce sa iti faci probleme. Exista vreo dovada, in scris, ca refuzul de plata este motivat de lipsa banilor? La sumele restante poti sa ceri si dobanda legala. Iar partea adversa poata sa iti opuna diferite motive, dar din punctul tau de vedere, trebuie sa indeplinesti conditia de baza, si anume creanta lichida, certa si exigibila. daca a semnat si beneficiarul procesul verbal. atunci nu prea poate sa invoce faptul ca lucrarea nu este conform unor parametrii stabiliti. De altfel in cadrul somatiei de plata nu prea intereseaza motivele pentru care nu a platit, pt ca nu este o actiune in fond intemeiata pe pretentii , este doar o procedura de urgenta prin care creditorul poate obtine repede un titlu executoriu impotriva debitorului. Instanta nu se pronunta prin sentinta, dar da o ordonanta care sa contina somatia de plata si care este executorie. In cele din urma totul depinde de judecator, pt ca sunt foarte multi judecatori nou-veniti care nu prea au practica.
Am un cetatean care ma tot da in judecata
pe nedrept si vreau sa-l dau in judecata pentru denuntare calomnioasa Se poate asa ceva
Plângere penală la politie, pt infractiunea de calomnie ( sau insultă? depinde... ).

Alte discuții în legătură

Penalitati, dobanzi sm23 sm23 in situatia in care nu am contract incheiat ci doar factura semnata de catre debitor, ce penalitati pot percepe si in baza carui act normativ? (vezi toată discuția)
Penalizari de intarziere elenaionila elenaionila as dori sa stiu ce dobanda penalizatoare se aplica in cazul neplatii unei facturi la termen, in cazul in care nu exista un contract de vanzare cumparare? imi ... (vezi toată discuția)
Dobanda legala triton10 triton10 Buna ziua As vrea sa stiu care este dobanda legala pentru obligatiile comerciale si civile stabilite in valuta. Multumesc. (vezi toată discuția)