Buna ziua,
Urmeaza sa ma intorc la locul de munca din concediu crestere copil(conform OUG 111/2010 varianta 1 an cu intoarcere mai devreme ptr incasarea stimulentului de insertie).Am fost informata ca postul meu urmeaza a se desfiinta,in aceeasi situatie aflandu-se inca 2 colege care urmeaza sa revina dupa mine(discriminare din punctul meu de vedere)
Este legal ca angajatorul sa procedeze in acest fel avand in vedere ca mai exista in departament si alte persoane incadrate pe acest post?Nu se pot oferi variante in cadrul altor departamente?
Conform OUG 111/2010: "Art. 25 (2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul: b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7". De asemenea, "(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii."
Din cele indicate de dvs se pare ca va incadrati in prevederile acestui articol, ceea ce indica faptul ca o eventuala concediere, chiar si pentru acest motiv atat de des invocat de angajatori, nu ar fi legala. In cazul in care aceasta concediere se va produce, puteti apela la varianta unei actiuni in instanta.
Pe langa situatia particulara privind concediul de maternitate ramane totusi de discutat posibilitatea concedierii dvs pentru motivul prevazut de art.65 Codul Muncii in conditiile in care spuneti ca exista si alte persoane incadrate pe acelasi post.
Interpretarea acelui text de lege invocat este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.
Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.
Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.
Eu interpretez astfel acel paragraf:se interzice concedierea(la pct b) salariatei care se afla in plata stimulentului de insertie(in cazul meu voi primi 1 an si o luna acest stimulent,pana la implinirea varsei de 2 ani a copilului) si ca dupa aceasta data se poate prelungi cu pana la 6 luni.
Ma gandesc la faptul ca mamele care au prins vechea lege cu 2 ani de stat in CCC cu 75% au fost protejate 6 luni,iar noi care stam nici macar un an(iar statul ne incurajeaza sa venim mai devreme cu acest stimulent) ar trebui sa avem o acoperire si mai mare
De unde ati scos ca mamele care au prins vechea lege cu 2 ani de stat in CCC cu 75% au fost protejate 6 luni ? ...
OUG nr.148/2005 nici nu prevede o astfel de protectie , iar fostul CCMN se referea numai la interdictia in ceea ce priveste concedierea pentru necorespundere profesionala ...
Corecta interpretarea dvs cu privire la interdictia concedierii unei persoane aflate in plat stimulentului de insertie ....