avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drept de vizita permanenta, neingradita pentru minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drept de vizita permanenta, neingradita pentru minor

Stimati Domni,

Vin in atentia dumneavoastra cu rugamintea de a-mi clarifica doua aspecte legate de dreptul la vizita a fiului meu de catre fostul sot.

Practic, in hotararea de divort ramasa definitiva si irevocabila, Instanta a hotarat sa mi se incredinteze fiul spre crestere si educare si a respins, "ca ramas fara obiect, capatul de cerere privind stabilirea unui program de vizita". Aceasta pentru ca, in timpul desfasurarii procesului de divort, am depus la dosar o declaratie notariala prin care acordam fostului sot "drept de vizita permanenta, neingradita, independenta si indiferenta de hotararea judecatoreasca".

Din 2007 pana in prezent fiul meu petrecea sfarsitul de saptamana, respectiv de sambata (de dupa-amiaza) pana duminica (pana la amiaza) la domiciliul fostului sot. Acest du-te - vino al fiului meu il consider mai putin avantajos decat un program de vizita clar si bine stabilit.

Am citit in cuprinsul topicului "Orarul vizitelor in caz de divort" ( www.avocatnet.ro/content/for... .

Intrebarile mele sunt:
1. Declaratia notariala mentionata mai sus ii da dreptul fostului sot de a pastra pe fiul meu la domiciliul lui sau nu?
2. Daca fostul sot doreste sa plece in vacanta cu fiul meu, in afara localitatii sau tarii, are nevoie de acordul meu pentru ca legal nu poate fara acest acord sau poate sa se deplaseze cu el oriunde si oricand?

Precizez ca in situatia mea, prefer sa ma bazez pe ce este legal, iar bunavointa trebuie castigata cu respectul si consideratia necesare.

Va multumesc si astept cu nerabdare raspunsurile dumnevoastra.
Ultima modificare: Luni, 15 Aprilie 2013
Roxana Ana Cernat , Consultant resurse umane
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 14:18, 16 Aprilie 2013
Da, neingradit poate insemna sa-si petreaca tot week-end-ul la tata, inseamna ca de cate ori in timpul saptamanii vor dori sa se vada, o pot face etc.
Daca veti apela la instanta pt un program, tatal va obtine oricum 2 week-end-uri intregi la el.
E firesc sa aiba o relatie cu tatal lui, iar timpul petrecut impreuna sa nu fie neimpus de vreun program.
In privinta educatiei, incercati sa discutati cu tatal.
Buna ziua!! Nu stiu daca fac bine intrand in problema dumneavoastra, dar ca barbat divortat, tata de baiat, am fost putin dezamagit de atitutdinea universal valabila pe care o aveti si o au mamicile cu privire la educatia copilului. Va citez pentru a nu gresi ..."ce educatie ii dau baiatului in timpul saptamanii se duce "pe apa sambetei" dupa un week-end petrecut la fostul sot (daca eu sustin sa fie el insusi, se intoarce acasa cu deprinderile copiate de la fostul sot, iar eu nu am divortat degeaba"...
Sa-mi fie cu iertare, dar cum puteti sa credeti ca ceva invatat timp de o saptamana se duce pe apa sambetei, imediat, iar ce invata intr-o zi de weeekend ramane definitiv? De ce credeti dumneavoastra ca un barbat divortat, tata la randul lui, nu poate da crestere si educatie buna unui copil?? De ce credeti ca intotdeauna un copil trebuie sa-si insuseasca deprinderile mamei si nu si ale tatalui (ne referim clar la lucrurile normale, nu anomalii)?? Daca educatia primita timp de 1 saptamana nu a prins, oare nu trebuie sa ne punem intrebari, de altfel normale, cu privire la modul de a educa?? Celebra sintagma "..toti barbatii "e" porci..." se pare ca a prins radacini in mentalitatea romanilor.
Inca o data scuze daca am deranjat, dar cand vezi atatea lucruri urate.....
Martonze a scris:

Peste cateva luni, un an, doi, baiatul dumneavoastra va refuza categoric sa stea in weekend cu tata sau cu mama, el este adolescent in devenire si in aceasta perioada, necesita multa atentie din partea dvs. Veti tremura ca a ramas in oras cu prietenii, va dori sa fie independent, considera ca stie tot si nu are nevoie de sfaturi...

Daaa.... Poate nu voi tremura... :D

Martonze a scris:

Este normal sa copieze deprinderile tatalui, adultii sunt imitati de copii. Pe cine sa imite, pe vecin?

Daca invata ce e bine, e totul in regula. Dar daca se intoarce obraznic pentru ca a vazut in alta parte ca se permite si este normal asa, nu-mi prea convine...

Martonze a scris:

Neingradit inseamna oricand si oricat.
Nu stiu de ce vorbiti de program de vizita la majorat?!

Multumesc, asa ma mai trezesc din exagerarile mele...

gi-jane2 a scris:

Da, neingradit poate insemna sa-si petreaca tot week-end-ul la tata, inseamna ca de cate ori in timpul saptamanii vor dori sa se vada, o pot face etc.

Aceasta este confirmarea pe care o asteptam, ca si raspuns. Adica, practic, va trebui sa nu grabesc lucrurile, pentru ca, oricum, asteptarile mele in privinta lui nu mi s-au infirmat.... Daca la divort se zbatea ca are nevoie de drept de vizita nelimitat si neingradit, iar acum scapa doua-trei ore duminica pentru a petrece timpul cu fiul meu, e mai bine sa las realitatea sa-si spouna cuvantul...

gi-jane2 a scris:

In privinta educatiei, incercati sa discutati cu tatal.

Am discutat, iar opiniile sunt diferite.... Important este ca baiatul sa aiba rezultate bune la scoala si sa se dezvolte sanatos din toate punctele de vedere. Am apelat la o consiliere psihologica in urma cu ceva timp si s-a notat atunci existenta unor presupozitii false din partea amandurora... Dar, la baza, diferentele sunt destul de puternice.

gi-jane2 a scris:

Daca veti apela la instanta pt un program, tatal va obtine oricum 2 week-end-uri intregi la el.

Nu week-endu-ul era problema, ci abuzul in gestionarea timpului, crearea unei impresii false... A crede ca tot timpul exista disponibilitate, cand, practic, disponibilitatea e vadit redusa... Un program fix aduce cu sine un plus de responsabilitate. Parerea mea...
nu se intelege clar ce doriti
aveti un program de vizitare:
"respectiv de sambata (de dupa-amiaza) pana duminica (pana la amiaza) la domiciliul fostului sot."

Doriti sa-l micsorati? Sincer nu cred ca veti reusi pentru ca nu aveti motive temeinice. Sau poate aveti, dar nu ni le-ati impartasit.
Doriti sa-l mariti? Simpla hotarare care sa mentioneze ca tatal are dreptul sa isi vada copilul intr-un cadru mai extins nu inseamna ca isi va petrece mai mult timp cu el.

(daca eu sustin sa fie el insusi, se intoarce acasa cu deprinderile copiate de la fostul sot, iar eu nu am divortat degeaba... )

De divortat ati divortat dvs pentru ca nu va mai intelegeati cu fostul sot (sau nu va mai placea de el, sau v-ati schimbat in timp amandoi si nu va mai potriviti). Domnul respectiv a ramas in continuare tatal copilului si veti vedea in copil (pe masura ce va creste) din ce in ce mai multe insusiri ale tatalui de care ati divortat. Pentru ca este in sangele lui. Invatati sa faceti diferenta intre cei doi pentru ca altfel va veti trezi in razboi cu propriul copil pentru ca va aminteste de tatal lui.
Tatal este pentru totdeauna si va avea influenta asupra lui fie ca sunteti de acord, fie ca nu.

Daca invata ce e bine, e totul in regula. Dar daca se intoarce obraznic pentru ca a vazut in alta parte ca se permite si este normal asa, nu-mi prea convine...


Se intoarce obraznic pentru ca este prins intre dvs si tatal lui si se apara fiind obraznic. Va contesta autoritatea pentru ca dvs si tatal lui nefiind impreuna el are de confruntat doua autoritati (care nu conlucreaza) si reactia fireasca este sa scoata din ambele parti ce este mai convenabil pentru el.

Incercati sa discutati cu fiul dvs (fara sa plecati de la presupunerea ca este obraznic) si sa-i explicati acele lucruri care sunt esentiale pentru dvs. Avem cu totii niste principii de la care nu vrem sa ne indepartam, pentru toate celelalte lucruri exista loc de negociere.

Indepartarea tatalui nu-l va face pe copil mai cuminte.

Problema dvs pare mai degraba in sfera parentajului (ca sa folosesc un termen nou infiintat) decat in sfera legala.

Alte discuții în legătură

Schimbare nume minor, motive temeinice Roxana Ana Cernat Roxana Ana Cernat Stimati Consultanti, Ma adresez dumneavoastra pentru ca stiu ca voi primi un raspuns profesionist intr-o problema de dreptul familiei. Pana acum, am apelat ... (vezi toată discuția)
Program vizita divort angelanoemi angelanoemi Buna ziua. Doresc sa va prezint in mare cazul legat de programul de vizita al copilului meu. In 2011 am divortat, copilul fiind dat spre crestere si educatie ... (vezi toată discuția)
Refuz acord de iesire din tara cand e programul de vizitare, consecinte wakeupdolores wakeupdolores Daca mama copilului doreste sa plece cu copilul din tara cand este programul copilului cu mine pot sa refuz?? Eu am un program de doua dati pe luna (de sambata ... (vezi toată discuția)