avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DRUM DE SERVITUTE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DRUM DE SERVITUTE

Dupa partaj , masuratori etc , va ramine un drum de servitute pentru trei proprietri . Un proprietar poate imparti aceasta cale de aces alegindu-si o treime pe care sa o foloseasca nimai el ?
Cel mai recent răspuns: Tirlea Andrei , Consilier juridic 00:52, 17 Aprilie 2013
Din punctul meu de vedere nu. Dreptul de servitute este iindivizibil si trebuie sa-si pastreze scopul pentru care a fost instituit.
Răspunsul meu e tot nu, dar din alte considerente.

După cum a fost expus topicul, nu este vorba despre servitute, ci despre o parcelă de teren cu destinaţie de drum, parcelă aflată în coproprietatea celor trei.

Servitutea e una, coproprietatea alta. Nu trebuie confundate.
Pai aici este '' buba'' . Terenul pe care se face trecerea este un teren in cadrul indiviziunii presupun ca fiecare are cota lui si din acest teren . Daca este sa spunem proprietatea mea 1/3 din acest teren si vreau sa trec numai eu pe acolo am dreptul sa-l parcelez , pun poarta si trec numai eu ? Am dat un exemplu .
Proprietatea comuna pe cote parti fortata presupune ca dreptul fiecărui proprietar se întâlneşte cu drepturile celorlalţi proprietari asupra fiecărei molecule (particule) ce intră în alcătuirea bunului în materialitatea sa. Asadar, cotele sunt abstracte. Nu inseamna ca impartiti pamantul in 3 si fiecare are partea lui.
No, acuma spuneţi-mi şi mie cum aţi dedus că este proprietate comună pe cote părţi forţată, cine a forţat-o şi, mai ales, de unde derivă caracterul de proprietate comună şi cum se împacă ea, proprietatea comună adică, cu proprietatea pe cote părţi.

Apoi, dacă nu ar fi forţată proprietatea asta comună pe cote părţi, ci ar fi liber consimţită (aşa cum este, de fapt, userul precizînd că a rezultat în urma unui partaj, a unei parcelări a terenului), dreptul fiecărui proprietar nu s-ar întîlni cu drepturile celorlalţi în fiecare moleculă, ci doar din două în două molecule din materialitatea bunului?

Întreb şi eu, înainte de a-i răspunde userului la ultima întrebare: nu, nu puteţi să treceţi numai dumneavoastră pe acolo. Asta este esenţa coproprietăţii. Era să zic a proprietăţii comune pe cote părţi. Puşchea pe limbă!

Alte discuții în legătură

Coproprietate cote parti Catala Catala Buna ziua, Va supun atentiei urmatorul caz: In urma unei iesiri din indiviziune au rezultat 4 loturi pentru trei proprietari.Unul din loturi a ramas in ... (vezi toată discuția)
Conflict servitute iasmina2009 iasmina2009 Buna ziua, am cumparat impreuna cu alte 8 persoane un teren mai mare, pe care l-am impartit in loturi de marimi diferite, in functie de dorinta fiecarei ... (vezi toată discuția)
Instrainarea unei constructii december december Nu este vorba de o situatie reala, sunt student, an 2, UBB si am o nelamurire cu privire la instrainarea unei constructii si forma actului de care este nevoie, ... (vezi toată discuția)