themis a scris:
No, acuma spuneţi-mi şi mie cum aţi dedus că este proprietate comună pe cote părţi forţată, cine a forţat-o şi, mai ales, de unde derivă caracterul de proprietate comună şi cum se împacă ea, proprietatea comună adică, cu proprietatea pe cote părţi.
Apoi, dacă nu ar fi forţată proprietatea asta comună pe cote părţi, ci ar fi liber consimţită (aşa cum este, de fapt, userul precizînd că a rezultat în urma unui partaj, a unei parcelări a terenului), dreptul fiecărui proprietar nu s-ar întîlni cu drepturile celorlalţi în fiecare moleculă, ci doar din două în două molecule din materialitatea bunului?
Întreb şi eu, înainte de a-i răspunde userului la ultima întrebare: nu, nu puteţi să treceţi numai dumneavoastră pe acolo. Asta este esenţa coproprietăţii. Era să zic a proprietăţii comune pe cote părţi. Puşchea pe limbă!
:)))))))))) Domnule avocat, nu ratati nici o ocazia cand vine vorba de a ma plesni...:)))
"
Proprietatea comuna pe cote parti fortata
Coproprietatea fortata se mentine independent de vointa coproprietarilor si este determinata de destinatia deosebita a bunului respectiv. Acesta are ca obiect un bun sau mai multe bunuri, care datorita naturii lor pot si sunt folosite in mod permanent de doi sau mai multi proprietari, bunuri care nu pot fi impartite, existand si anumite exceptii prevazute de noul Cod Civil. "
Cristian Jora,
Drept Civil. Drepturi Reale - Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2012, Pag. 180.
Este cartea profesorului meu de drept civil - drepturi reale. Sunt student, asa cum am mentionat si in datele mele de identificare. Nu am o experienta practica si de fiecare data cand intervin ori mentionez acest fapt ori precizez ca este opinia mea. La o simpla verificare a profilului se va observa ca sunt student la drept. Pot interpreta gresit, dar folosirea termenilor tine strict de informatiile la care am acces. In acest manual, termenii de coproprietate si proprietate comuna pe cote parti sunt sinonimi, iar in situatia de fata am interpretat a fi o coproprietate fortata si nu una obisnuita, ce prevede o stare perpetua si nu una temporara asa cum avem in cazul celei obisnuite...daca ma insel cu siguranta nu se scufunda planeta si orice contra-argument este pentru mine doar un sfat in plus.
Cu stima!