avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Casatorie incheiata in strainatate- trebuie declarat ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Casatorie incheiata in strainatate- trebuie declarat in Romania ?

Buna ziua,

M-am casatorit in strainatate acum cativa ani. Dupa cateva luni, sotul m-a parasit pt altcineva, motiv pentru care nu m-am mai obosit sa declar casatoria la autoritatile romane.
Nu mi-am permis nici un divort la vremea respectiva, asa ca sunt in curs in momentul de fata.
Nu este vorba de copii sau bunuri de impartit, si numele nu m-i l-am schimbat cat am fost acolo.
Intrebarea este daca voi avea impedimente in momentul in care ma voi recasatori in Romania.
Este nevoie sa declar fosta casatorie ?
Ce acte sunt necesare ? este nevoie de apostile din tara respectiva ?

Multumesc pt ajutor
Cel mai recent răspuns: Tomorrow , utilizator 11:44, 19 Aprilie 2013
Buna ziua!
Nu cred ca mai este nevoie sa declarati casatoria acum, dar cred ca trebuie sa pastrati hotararea de divort definitiva si irevocabila, eventual sa o traduceti, legalizati, apostilati, pt ca la o eventuala recasatorie in tara vi se va cere, eventual, aceasta hotarare
Daca nu declara casatoria la ce ii poate folosi sentinta de divort? Raspund tot eu, la nimic, daca o prezinta fara ca acea casatorie sa fie transcrisa in Romania nu face altceva decat sa se complice.

Justitiarul711 a raspuns in alt topic la o intrebare asemanatoare:

Casatoriile incheiate in strainatate si desfacute prin divort se inscriu numai prin mentiune, pe marginea actului de nastere. Cererea, insotita de certificatul sau extrasul de casatorie,apostilat in original, fotocopie si traducere legalizata, precum si sentinta de divort, in original, apostilata, fotocopie si traducere legalizata, autentificate se adreseaza primarului unitatii administrativ-teritoriale** care are in pastrare actul de nastere*** si se inainteaza, spre aprobare, D.E.P.A.B.D.Bucuresti. Apostilarea o faceti la prefectura din Spania. Termenul de rezolvare este undeva intre 1-2 luni. Dupa ce se opereaza pe marginea actului de nastere mentiunea de casatorie si de divort solicitati tot de acolo si adevedinta de celibat, anexa 9, din care sa rezulte ca ati avut o casatorie dar care este desfacuta in Romania, pentru a va casatori in strainatate. De la fosta sotie aveti nevoie de o declaratie cu privire la nume daca acest lucru nu este stipulat in certificatul de casatorie sau in sentinta de divort, eventual de o copie a certif. ei de nastere ori a pasaportului.

www.avocatnet.ro/content/for...
Eu as zice sa asteptati sentinta si sa urmati pasii enumerati mai sus, aceasta este varianta care va fereste de posibile complicatii ulterioare.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Aprilie 2013
Ares-3, moderator
da Shanty, Logic asa ar fi, dar am auzit ca s-ar da o declaratie pe propria raspundere in momentul casatoriei, cum ca nu esti casatorit/ nu ai mai fost, iar daca spui ca nu, practic e fals in declaratii si se pedepseste cu amenda sau chiar inchisoare. (ceea ce mi se pare aberant din moment ce divortul ar fi pronuntat)
Sunt foarte confuza si ingrijorata in privinta asta...
Ultima modificare: Vineri, 19 Aprilie 2013
Tomorrow, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Starea civila - casatorie cu cetatean strain divortat sbarcea sbarcea Buna ziua am o nelamurire si as vrea tare mult sa ma ajutati eu si prietenul meu am vrea sa ne casatorim in romania el fiind din pakistan ,el a mai fost ... (vezi toată discuția)
Casatorita cu cetatean strain in strainatate apoi divortata ContSters256287 ContSters256287 Buna ziua. Situatia este in felul urmator. In 2004 m-am casatorit cu un cetatean britanic. Nu am stiu ca trebuie sa inregistrez certificatul de casatorie in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am si eu o nelamurire si as avea nevoie de un sfat, ... gatoula gatoula Buna ziua, am si eu o nelamurire si as avea nevoie de un sfat, am dubla cetatenie deci si Romana, cu domiciliu in strainate acum m\'am intors acasa si ma ... (vezi toată discuția)