avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA - obligativitate plata CAS
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA - obligativitate plata CAS

Am un client care este PFA, insa are grad II de handicap (diabet zaharat). Intrebarea mea este daca este obligat sa achite CAS in acest caz ( el nu se afla in niciun alt caz de exceptie stabilite in Codul Fiscal).
In legea pensiilor este stipulat la art. 11alin (4) Se excepteazã de la obligativitatea depunerii declaraţiei de asigurare persoanele prevãzute la art. 6 alin. (1) pct. IV( aici este inclus si PFA-ul), dacã beneficiazã de una dintre categoriile de pensii prevãzute de prezenta lege sau dacã se regãsesc în situaţiile prevãzute la art. 6 alin.(1) pct. I, II, III şi V. Despre pensia de handicap nu se precizeaza nicaieri in aceasta lege...pe alte forumuri am gasit variante cum ca nu ar fi obligat sa plateasca CAS daca beneficiaza de vreo pensie din cadrul pensiilor publice, insa nu am gasit articolul din lege mentionat la acest lucru.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: CONTABIUM , Contabil 20:33, 16 Aprilie 2013
Buna ziua,

In opinia mea sunt incidente prevederile art.296^23, alienatul 3 care stipuleaza:
Pentru persoanele care realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la cap. I, venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum şi venituri de natura celor menţionate la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - d), g) şi h), art. 52 alin. (1) lit. b) - d) şi din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e), se calculează şi se datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate asupra tuturor acestor venituri.
.
Printre veniturile cuprinse la capitolul I sunt cuprinse la litera d, veniturile pensionarilor ce depasesc 740, fara a se preciza tipul de pensie care genereaza venitul respectiv.
Potrivit art 51 din Legea pensiilor,
In sistemul public de pensii se acorda urmatoarele categorii de pensii:
a) pensia pentru limita de varsta;
b) pensia anticipata;
c) pensia anticipata partiala;
d) pensia de invaliditate;
e) pensia de urmas.

Fata de cele de mai sus, consider ca in situatia data nu se datoreaza contributie pentru asigurari sociale.

Numai bine

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cas de catre pensionari Angel Mariana Angel Mariana Dupa iesirea la pensie,in 2009, am prestat unele servicii ca PFA. Am platit impozit catre stat, la administratia financiara in fiecare an. In urma cu o luna ... (vezi toată discuția)
Pensionar gr.3 cu pfa plata cass jonastibi jonastibi Buna! Stiu ca a mai fost discutata tema dar............... Sunt pensionar de invaliditate gr. 3 din 2013 si am PFA.(apicultura ) din 2011 Intrebarea ar fi: ... (vezi toată discuția)
Contributie casa de pensii camellia_camy camellia_camy Buna ziua ! Va rog sa ma faceti sa inteleg daca trebuie sa platesc si contributia la casa de pensii in cazul in care sunt PFA. Discutiile sunt pro si contra ... (vezi toată discuția)