avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie copil

Buna.In momentul acesta sunt in a 5-a luna de sarcina si locuiesc in Italia dar intr-o luna vreau sa ma intorc in tara adica ACASA :).Aici(in It) avut contract de munca timp de 3 ani dar zilele trecute am semnat demisia.Deci intrebare e,inafara de alocatia copilului am dreptul la ceva in tara???imi pot folosi intr-un mod contractul meu acasa???Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: LAM , utilizator 10:18, 18 Aprilie 2013
Buna ziua!
ca sa puteti beneficia de indemnizatia de crestere a copilului, trebuie sa aveti 12 luni cu venituri impozabile, anterior nasterii copilului. Se iau in calcul si veniturile obtinute legal in alte tari, si se tine cont si de fractiunile de norma.
Deci, daca lucrati legal, cu contract de munca, de 3 ani acolo si ati incheiat contractul, sa zicem, pe 10 aprilie, luna aprilie este acoperita si va fi luata in calcul la stabilirea vechimii finale. Pentru a putea beneficia de indemnizatie, faceti tot posibilul ca, la intoarcerea in tara, sa va gasiti un loc de munca (macar unul "pe hartie") ca sa puteti plati impozit la stat si sa completati lunile de care mai aveti nevoie. Contractul poate incepe undeva de pe 10-15 mai iar cu 70-80 de zile inainte de data nasterii copilului (cred ca prin iunie) puteti intra in concediu de sarcina si lauzie.
mda..Multumesc de raspuns dar cred ca e cam imposibil sa gasesc un patron sa ma angajeze doar pt o luna :(
Intr-o situatie putin asemanatoare sunt si eu.

In aug. 2011 am nascut un baietel si am intrat in CCC, optand pt. 2 ani de concediu. Mentionez ca am lucrat in Ro si am beneficiat de toate drepturile de acolo (alocatie indemnizatie).
In anul 2012 ne-am mutat in Luxembourg beneficiind din luna martie 2012 de alocatia pt.cresterea copilului din statul in care ne aflam.
Incepand cu 1 august mi se va termina CCC (in luna iulie ne intoarcem acasa) si ar trebui sa ma intorc la locul de munca, numai ca sunt insarcinata si trebuie sa nasc in oct. 2013.
Intrebarile mele sunt:
1. Pot sa intru in conc. prenatal de la 1 aug. si pana la data aprox. de nastere (20 oct.) fara ca angajatorul sa ma refuze?
2. Cum mi se va calcula indemnizatia pt. ce de-al doilea copil, avand in vedere ca in ultimele 12 luni nu am avut niciun venit in Romania, dar am avut in Luxembourg (aici ma refer la alocatia care am luat-o pt. copil)? Se ia aceasta alocatia ca si cand ar fi un venit impozabil?
3. Va trebui sa mi se completeze de catre inst. abilitata din Luxembourg formularul E411 si sa merg cu el la Prestatii Sociale Bucuresti sau la sectorul de care apartin cu domiciliul?

Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 18 Aprilie 2013
LAM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie al doilea copil, cu venituri din ue LAM LAM Buna ziua, In anul 2012 ne-am mutat in Luxembourg beneficiind din luna martie 2012 de alocatia pt. cresterea copilului din statul in care ne aflam in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil denyy10 denyy10 Buna ziua si La multi ani! Am si eu 2 intrebari,va rog ,la un contract individual de munca pe 4 ore,se beneficiaza de indemnizatie pt.cresterea copilului?...a ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie elissar elissar Buna ziua,am si eu o intrebare,imi poate spune si mie cineva,daca eu in timpul cat am primit ultima transa de bani din indemnizatia primului copil 800 roni ,am ... (vezi toată discuția)