avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodia minorului cand mama paraseste domiciliul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodia minorului cand mama paraseste domiciliul conjugal

Buna ziua. Sotia mea acum 2 ani a avut o complicatie medicala la san, si a mers sa se trateze. Dupa catva timp a inceput sa faca vizite aproximativ lunare la Bucuresti pentru controale.Eu niciodata nu am verificat(din cauza serviciului)daca a mers sau nu. lua cate 15oo-2000 de lei si pleca.
Duminica seara imi da sms in care ma anunta ca nu se mai intoarce acasa, decat sa ia fetita de 7 ani, si sa plece cu ea.
INTREBAREA 1 ESTE: avand in vedere ca are 10 clase(dar am luat-o de frumoasa)e casnica,locuim in curtea parintilor mei, a abuzat fizic copilul, s-a opus in repetate randuri de a duce copilul la scoala din motive puerile, nu are bani de pachet,(in conditiile in care lunar eu castig 2500 de lei), ploua afara,etc.
INTREBAREA 2 ESTE: daca poate dovedi ca impreuna cu actualul barbat cu care a plecat poate sa intretina copilul, il poate lua cu ea?
INTREBAREA 3 ESTE: Ce sanse am ca sa pot avea copilul in custodie? Ce sa fac acum cat mai repede, sa nu vina si sa ia copilul, avand in vedere ca de pe 14. o4. 2013 nu a mai venit acasa, doar ma ameninta prin sms.
VA MULTUMESC DIN INNIMA!
Ultima modificare: Miercuri, 17 Aprilie 2013
catalin19sh, utilizator
va multumesc tuturor pentru raspunsuri.Dupa un somn bun, sper sa am si mintea mai limpede.Prostia se plateste...asa este in cazul meu...
catalin19sh a scris:

fetita ramanea cu mama ei cand eu nu eram acasa, iar cand pleca la buc, si eu la serviciu, ramanea cu bunicii paterni.
Ce ar trebui eu sa fac acum pentru a intenta actiunea de divort, sa ma duc la politie sa reclam parasirea domiciliului?, sa anunt autoritatea tutelara?, sa sun la 112 sa intervina politia, in caz ca va veni sa ia copilul din casa?sa intentez actiune de divort?....habar nu am ..


Degeaba sunati la 112.Mai riscati sa primiti si o amenda...

Puteti anunta autoritatea tutelara dar ceea ce este extrem de important este sa deschideti proces.
Atata timp cat copilul se afla la dvs. aveti sanse sa il obtineti in instanta.
Aveti cumva sanse aproximativ egale deoarece este foarte posibil ca instanta sa o ajute pe mama copilului fara ca dvs. sa va dati seama, dar aveti prima sansa la proces daca va judecati inteligent si instanta nu o ajuta intr-un mod potrivit caruia sa va lase fara sanse.
Din acest motiv ar fi bine sa aveti avocat la proces pentru ca instantele pot favoriza pe unul din parinti...si de regula nu ii favorizeaza pe tati...
Formulati actiunea de divort si ordonanta presedintiala pe calea careia solicitati ca locuinta minorei sa fie stabilita la domiciliul dvs. si exercitarea autoritatii parintesti.
Astfel , pe calea ordonantei puteti obtine stabilirea locuintei minorei la domiciliul dvs. in mod provizoriu pana la solutionarea definitiva/irevocabila a divortului, fapt ce v-ar crea un dublu avantaj ( practica nu este unitara- unele instante le pronunta pana la ramanarea definitiva a actiunii de divort, iar altele pana la ramanerea definitiva si irevocabila a actiunii de divort).
Pe de o parte daca va fi admisa ordonanta presedintiala, hotararea instantei de fond este executorie de la data pronuntarii, astfel ca "blocati" mama in a mai lua minora din domiciliul dvs.iar pe de alta parte aveti un " punct" castigat in actiunea de divort in cadrul careia veti solicita stabilirea locuintei minorei la domiciliul dvs. cat si exercitarea autoritatii parintesti ( aici ramane sa va decideti comuna sau exclusiva daca sunt motive temeinice pentru a obtine in varianta ultima).
In alta ordine de idei, spuneti ca minora a fost abuzata fizic de mama si aici trebuie vazut si lamurit mai exact despre ce anume vorbim.
Daca faptele mamei au avut grave consecinte asupra sanatatii/dezvoltarii fizice si psihice a minorei, atunci va puteti adresa cu o cerere la DGASPC pentru consilirea psihologica a minorei, iar daca se va decide ca se impune consilierea psihologica a a cesteia, atunci raportul intocmit de psihologul desemnat il veti putea folosi ca proba in procesul de divort si chiar in ordonanta, insa aici depinde cum veti avea termenele.
De asemenea, in functie de situatia concreta in care va aflati, puteti solicita instantei ca minora se fie ascultata cu privire la optiunea ei privind masurile ce urmeaza a fi luate, chiar daca aceasta are varsta de 7 ani, ascultare care poate avea loc la cererea dvs. si efectuata in prezenta psihologului care o consilieaza.
In astfel de situatii sunt multe aspecte de discutat si lamurit, prin urmare recomand inainte de a incepe demersurile juridice, sa va sfatuiti cu un avocat , sa analizati impreuna in functie de datele concrete ale situatiei, ce probe aveti in dovedirea celor ce urmeaza sa solicitati si apoi "sa plecati la drum".
Ultima modificare: Joi, 18 Aprilie 2013
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
De ce ar fi nevoie sa blocheze mama din a lua minora de la domiciliul tatalui? Si cam cu ce argumente crezi ca o instanta ar interzice dreptul copilului cxare pana mai ieri crestea cu mama in locuinta ca sa nu mai intretina relatii personale cu acea mama?
E absurd, va pierde cu brio, sansele sunt infime spre zero... si nici nu vad binele pentru copil.
La 7 ani fata nu va spune ca nu doreste sa-si vada mama... se incepe un razboi inutil intre parinti.
[editat]
1. femeia a parasit caminul conjugal pentru altul si nu pentru ca ar fi fost batuta (fapt care il favorizeaza si pe tata de 2 ori, pentru motivarea divortului si pentru obtinerea custodiei, SE URMARESTE BINELE COPILEI, CAREIA NU TREBUIE SA I SE PREDEA LA VARSTA ASTA O LECTIE CONSIDERATA UNANIM DE SOCIETATE CA IMORALA ! si profund daunatoare celulei de baza a societatii )

2. femeia nu are o casa a ei ! ( spre deosebire de sotul ei care are unde sa-si creasca copilul in siguranta)

3. femeia nu are nicio sursa de venit ! (spre deosebire de sot care are chiar un venit indestulator peste media a ceea ce parintii pot asigura copiilor in romania)

4. ramanand la sot mai beneficiaza si de rolul suportiv a 2 bunici (categoria imediat urmatoare de indivizi pe care legea ii vizeaza prin obligatii fata de minori !)

5. fetita este relativ mare, nu se poate invoca dependenta STRICTA de mama (nu alapteaza, si tinand cont de faptul ca oricum un divort se rasfrange negativ asupra unui copil, sotul nealungand-o, se ia in calcul raul minim)

6. situatia femeii este incerta material si mai ales moral

puteam doar sa mentionez argumentele 2 si 3...era suficient, instantele sunt mai pragmatice decat credem noi.

{ editat]
- ilasciuc danut
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Aprilie 2013
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Exista vreo sansa sa-mi castig copilul in proces ? tudor85 tudor85 Buna ziua. In 2011 aprilie ne.am casatorit dupa nasterea fetitei in martie.In 2012 octombrie fosta sotia a parasit copilul si domiciliul conjugal ,dupa un ... (vezi toată discuția)
Pe ce baza legala ? costin27 costin27 De ce o mama are dreptul sa plece cu copilul de acasa cand din diverse motive o apuca dorul de duca.....iar un tata nu are acest drept......de ce nu ar putea ... (vezi toată discuția)
Divort cu minori costy223 costy223 as vrea sa stiu si eu ce sanse am sa pastrez copilul minor la divort deoarece sotia nu are nici domiciliu si a plecat in strainatate fara sa mai trimita nimic ... (vezi toată discuția)