avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1095 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se pot recupera restantele la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se pot recupera restantele la intretinere

-In luna mai 2010 Asociatia de proprietari a cerut in instanta obligarea unui proprietar la plata restantelor si penalitatilor de intarziere la plata cotelor de intretinere a sumei de ~12.000 lei pentru perioada martie 2008-martie 2010.
-Cererea a fost admisa, iar instanta a hotarat sa-l oblige pe proprietar (acesta fiind pensionar) la plata lunara a sumei de 250 lei. Executarea a inceput in luna mai 2011, astfel ca pana in prezent s-au recuperat doar 5.750 lei, ramanand de recuperat 6.250 lei.
-In toata aceasta perioada (aprilie 2010-aprilie 2013), respectivul proprietar nu a mai platit nici un leu la cotele lunare de intretinere, astfel ca pe langa acea restanta s-au mai adaugat inca 16.000 lei. Acum datoria se ridica la 22.250 lei.
Doamna administrator a venit astazi cu idea ca daca nu se initiaza pana in iunie 2013 (?) o noua actiune in instanta, datoria se va prescrie. Sincer sa fiu am cam intrat in ceata.
Ar mai fi de mentionat ca respectivul a obtinut dreptul de proprietate pe vremea cand traia sotia dumnealui si pana acum din lipsa banilor nu a facut succsesiunea, ca locuieste impreuna cu fiul sau, nora si o nepoata, acestia fiind angajati, deci avand surse de venit, dar nu participa la plata cotelor.
Asociatia are inscris privilegiul imobiliar asupra apartamentului.
Avand in vedere ca in loc sa scada, datoria sporeste de la luna de luna ce ar trebui sa mai intreprinda asociatia?
Va multumesc,
#-o
Ultima modificare: Miercuri, 17 Aprilie 2013
itoma, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:20, 19 Aprilie 2013
se prescriu cele incepand cu luna aprilie 2010 si urmatoarele si nu toata suma , actionatil in judecata pentru sumele aferente perioadei apr2010 si pana acum trei luni,notatile in CF obligatoriu , nu de alta dar am vazut si cazuri in care anumiti avocati ori uita ori nu cunosc proceduri si se trezesc ca sustin astfel de procese uitand sa-si ia masuri asiguratorii, treceti la executare dupa ce aveti o hotarare , iar cel mai important luati-va un avocat ce lucreaza astfel de spete
Va cer iertare, dar nu am cunostinte juridice. Sa inteleg ca se pot prescrie cele incepand cu luna aprilie 2010 si “urmatoarele” adica pana se introduce cererea la judecatorie. De ce “perioadei apr 2010 si pana acum trei luni”? Ce inseamna abrevierea CF?
Puteti sa detaliati"
Inca o data va cer scuze pentru ignoranta mea si va multumesc.
In situatia mentionata,este suspecta atitudinea reprezentantilor legali ai asociatiei de proprietari,care detin dreptul sa desfasoare demersuri in instanta,in cazul acumularii de sume cu titlu de restante mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit
Asociatia de proprietari sa demareze procedura prealabila de emitere somatie pe numele rau platnicului
Doamna administrator spune ca trebuie sa se redacteze o serie intreaga de documente premergatoare (calcule penalitati, liste, somatii, etc.) care ar trebui sa se prezinte instantei odata cu cererea de chemare in judecata si ca in atributiile sale nu intra si aceasta activitate. I s-a propus sa avanseze o suma pe care sa i-o plateasca asociatia si in maximum o luna sa redacteze documentele in asa fel incat sa se poata incepe procedura. Raspunsul dumneaei a fost ca redactarea poate dura mai mult, iar stimulentele financiare sa fie discutate atunci!
Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 18 Aprilie 2013
elga50, moderator
Aveti cumva emisiune umoristica la asociatia dv? :happy:
Cum adica doamna administrator nu are in atributii sa faca documentele? Dar ce atributii are?
- listele sunt deja facute luna de luna - trebuie doar xeroxate.
- tabelul de penalizari - pai cine sa-l faca daca nu ea? Nu ea a aplicat penalizarile? Le centralizeaza pe cele calculate luna de luna intr-un tabel.
-"somatiile", adica notificarile, inseamna un text simplu pe care il personalizeaza pentru fiecare restantier in parte si face un drum la posta pentru a le trimite cu confirmare de primire.

Cine sa faca aceasta documentatie daca nu cel care face luna de luna calculele?

Pai ce-ar fi ca la serviciu sa ti se ceara o situatie pe baza datelor pe care le manevrezi zilnic si tu sa spui ca asta nu ai in atributii si sa ti se dea bani in plus la salariu? O spui, dar poate ca vrei sa scapi de serviciul ala si nu stii cum sa faci... si iata gasisi prilejul ... :)

Cati restantieri aveti si cu ce vechime de restante?
Cate ore zilnic are in contractul de munca administratorul de a lucra?
Lucreaza cu calculatorul sau cu creionul pe hartie?

In situatia centralizatoare (adica acolo unde se arata cum s-au calculat penalizarile) se aseaza toate restantele, absolut toate, indiferent de vechime, si instanta va hotari ce va acorda si ce nu, ce se prescrie si ce nu.
Atentie, ca daca in perioada aceasta de 3 ani in urma restantierul a fost notificat si se poate demonstra asta cu recipisa de la posta ....sau a facut plati partiale...sau a primit ajutorul de caldura (care este tot o plata), puteti aduce aceste dovezi, iar perioada de prescriere este posibil sa se dea mai in urma celor 3 ani.

Ultima modificare: Joi, 18 Aprilie 2013
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Penalizari si restante la cotele de intretinere Anca07 Anca07 In cadrul asociatiei de proprietari exista restantieri ce refuza sa plateasca si penalizarile aferente lunilor restante. Cu toate ca si-au luat angajament ... (vezi toată discuția)
Cine hotaraste prcentul de penalizari la asociatiile de proprietari : comitetul executiv sau adunarea generala? ludwuk20 ludwuk20 Puteti sa ma lamuriti si pe mine cine stabileste procentul penalizarilor : Adunarea Generala sau Comitetul Executiv si daca o asemenea hotarare a Adunarii ... (vezi toată discuția)
Recuperarea restantelor martady martady Buna sera Va rog dacă puteți s-mi dați o mana de ajutor: In cazul in care sunt restantieri la plata intretinerii, care este actul normativ conform ... (vezi toată discuția)