-In luna mai 2010 Asociatia de proprietari a cerut in instanta obligarea unui proprietar la plata restantelor si penalitatilor de intarziere la plata cotelor de intretinere a sumei de ~12.000 lei pentru perioada martie 2008-martie 2010.
-Cererea a fost admisa, iar instanta a hotarat sa-l oblige pe proprietar (acesta fiind pensionar) la plata lunara a sumei de 250 lei. Executarea a inceput in luna mai 2011, astfel ca pana in prezent s-au recuperat doar 5.750 lei, ramanand de recuperat 6.250 lei.
-In toata aceasta perioada (aprilie 2010-aprilie 2013), respectivul proprietar nu a mai platit nici un leu la cotele lunare de intretinere, astfel ca pe langa acea restanta s-au mai adaugat inca 16.000 lei. Acum datoria se ridica la 22.250 lei.
Doamna administrator a venit astazi cu idea ca daca nu se initiaza pana in iunie 2013 (?) o noua actiune in instanta, datoria se va prescrie. Sincer sa fiu am cam intrat in ceata.
Ar mai fi de mentionat ca respectivul a obtinut dreptul de proprietate pe vremea cand traia sotia dumnealui si pana acum din lipsa banilor nu a facut succsesiunea, ca locuieste impreuna cu fiul sau, nora si o nepoata, acestia fiind angajati, deci avand surse de venit, dar nu participa la plata cotelor.
Asociatia are inscris privilegiul imobiliar asupra apartamentului.
Avand in vedere ca in loc sa scada, datoria sporeste de la luna de luna ce ar trebui sa mai intreprinda asociatia?
Va multumesc,
#-o
Se poate depune de la inceput sau ulterior procesul verbal al adunarii generale dar, atentie, se depune acel proces verbal al adunarii generale in care s-a stabilit procentul de penalizari. Adunarea generala stabileste legal procentul acela de maxim 0,2%. Comitetul executiv adopta sistemul propriu de penalizari. Acest sistem propriu de penalizari nu trebuie, conform legii, sa fie aprobat de adunarea generala ci numai procentul se stabileste in adunarea generala.
Sigur ca pot exista situatii cand in adunarea generala un proprietar vrea sa se discute acest sistem de penalizari si sa fie modificat. Atunci este normal sa discutam modificarile propuse, sa-l supunem votului si sa devina un sistem propriu de penalizari hotarat in adunarea generala. Poate ca este cu atat mai puternic daca este hotarat in adunarea generala avand in vedere ca orice decizie luata de comitet poate fi cenzurata prin hotararea adunarii generale, adica modificata asa cum vor majoritatea.