Matusa mea (sora bunicii mele) are un apartament si nu are copii. A fost casatorita dar a divortat acum vreo 30 de ani. Matusa si bunica au mai avut o sora, care a murit acum 2 ani si care are 4 copii(si sotul acesteia a murit). Intrebarea mea este in aceste conditii cum se va imparti apartamentul dupa moartea ei?
Mostenirea poate fi legala sau testamentara. Pe legal vin la mostenire cei patru copii ai sorei impartinandu se in cote parti egale sau testamentara , matusa lasand fie unuia dintre copii bunurile , instituindu l legatar universal, fie tuturor o cota parte, instituindu i legatari cu titlu universal (caz in care se imparte in mod egal daca este specificat cota egala pt fiecare), fie unui tert. Testamentul nu poate fi suspus reductiunii liberlaitatilor excesive pentru ca nu exista mostenitori rezervatari (sot, copii, parinti).
Daca bunica dvs este in viata la momentul decesului sorei, dansa va avea 1/2 iar nepotii de la sora predecedata vor imparti in cote egale restul cotei de 1/2. Adica bunica 4/8 si toti 4 nepotii cate 1/8 fiecare.