avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 909 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... plati la contract cu BO, CEC garantie
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

plati la contract cu BO, CEC garantie

In cazul in care se emite un BO cu care se stinge o factura, contabil aceasta factura a fost achitata, soldul mutandu-se intr-un alt cont contabil. Ma intereseaza daca si juridic poate fi acest lucru interpretat similar. Adica: eu debitor nu mai datorez suma de 10lei pentru factura x din data z ci datorez suma de 10lei aferenta biletului la ordin. Da am achitat datoria fata de furnizor privitor la factura x din data z dar inca sunt dator cu valoarea BO.
Acum vine si intrebarea: daca la un contract pt care am lasat o fila CEC garantie am emis BO, daca acest BO nu va avea acoperire in banca creditorul poate executa BO dar practic CEC-ul lasat garantie pt contract nu mai poate fi folosit deoarece el e garantie la facturile pentru contract dar acest contract a fost achitat cu BO. Nu am vazut in niciun contract un paragraf care sa spuna altceva decat ca e garantie la contract.

Care e regimul instrumentelor de plata din punct de vedere juridic pt ca am observat ca contabil e diferit de felul in care lumea vorbeste despre instrumente de plata.

Cel mai recent răspuns: Leo R A , Consilier juridic 12:40, 1 Martie 2009
emietrea unui BO nu coincide cu achitarea facturii. Factura se considera achitata in momentul in care suma din contul debitorului a intrat in contul dumneavoastra. CEC-ul garantie......opinia mea e ca daca BO-ul nu are acoperire urmeaza ca dv sa inaintati CEC-ul (adica sa executati garantia)
Atat bo cat si cecul sunt instrumente de plata abstracte si indedpendente din punct de vedere al raportului fundamental cauzal. deci se pot executa si BO si cecul chiar daca ele au fost emise pentru a acoperi acelasi debit , mai apoi emitentul pagubit pe calea dreptului comun urmeaza a face dovada unei imbogatiri fara justa cauza a celui ce a incasat de doua ori valoarea datorata.

Cecul nu se lasa in garantie. Cecul este instrument de palta si atat (pct 2 din normele cadru BNR 7/94)
BO este instrument atat de credit cat si de plata(pct 2 din normele BNR 6/94)
In practica,folosirea CEC-ului ca si garantie pentru plata unor facturi sau contracte este foarte raspandita.Exista insa elemente pe care legiuitorul le ia in considerare in vederea intocmirii legale a CEC-ului.
Daca dumneavoastra ati eliberat CEC-ul in alb,sau e partial completat( lipsa suma sau data) ,in instanta puteti avea castig de cauza.Depinde de mai multi factori.
Mult succes

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preluare srl g2000 g2000 Buna ziua, daca voi prelua un SRL, prin cesiune de parti, as vrea sa ma asigur ca nu exista instrumente de debit de care eu sa nu stiu. cum pot sa ma asigur ... (vezi toată discuția)
Diferente intre cec si bo in cazul neplatii creantei nc_neagu nc_neagu Lucrez intr-o companie de distributie care accepta la plata pe scara larga instrumente de plata (cec;BO).Stiu ,cel putin ,statistic vorbind ca cec-ul este mai ... (vezi toată discuția)
Fila cec fara contract bogdan2511 bogdan2511 Buna ziua, Societatea noastra a primit ca si garantie pentru plata unor facturi o fila CEC in alb si un bilet la ordin in alb. Deoarece clientul nu a mai ... (vezi toată discuția)